Колега на Катерина Тихонова потвърди, че тя е по-малката дъщеря на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Два дни по-късно обаче същият човек се отрече от думите си. Става дума за колега на Тихонова от Световната конфедерация по рокендрол (СКРР).

За втори път в разстояние на две години източник на Ройтерс посочва Тихонова за дъщеря на Путин, след което опровергава сам себе си.

 

 

В неделя Манфред Мохаб - вицепрезидент на СКРР по юридическите въпроси, заявил пред агенцията, че познава Тихонова от съвместната им работа в президиума на конфедерацията.

На въпроса - дали знае, че Тихонова е дъщерята на Путин, той отговаря:

"Да, познавам я, разбира се."

Запитан втори път, той кимва и отвръща:

"Да."

Нито Кремъл, нито Тихонова засега са откликнали на молбите за коментар.

След като днес Ройтерс публикува информацията, Мохаб се обадил и заявил:

"Не мога да потвърдя, че познавам дъщерята на г-н Путин. Нямам нищо общо с тях."

На въпроса защо по-рано е казал обратното той отговаря:

"Повярвайте ми, беше толкова шумно в залата, че не разбрах много неща, а за много други неща усещах, че не ги разбирам правилно. Така е не е сигурно, че съм  ви дал правилните отговори."

Мохаб допълнил, че има проблеми със слуха:

"Убеден съм, че нещо не сме се разбрали."

През 2015 г. Андрей Акимов - зам.-шеф на борда на директорите на "Газпромбанк", заяви пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин, но после се отрече от думите си. Световният новинарски лидер потвърди самоличността й и чрез два други източника, пожелали анонимност.

След публикацията от "Газпромбанк" заявиха, че Акимов бил "изненадан и бесен" от приписваните му от агенцията думи и че не е правил такива изказвания.

Акимов и представител на банката не са отговорили на запитванията за коментари нито тогава, нито днес, когато са били потърсени отново след случая с Мохаб.

Путин - бивш офицер от КГБ, пази в тайна личния си живот и винаги се е борил дъщерите му Мария и Катерина да останат встрани от публичността.

Макар че след разкритията на Ройтерс повечето хора приеха, че това е самоличността на Катерина, самата Тихонова, нейни представители или Кремъл така и не са потвърдили роднинската връзка. Оттам не коментират личния живот на близките роднини на Путин.

Мохаб е първият официален представител, който публично разкрива връзката й с руския президент, след като това направи Акимов през 2015 г.

Тихонова използва фамилното име, наследено от баба си. Тя оглавява финансирани с публични средства проекти в Московския държавен университет и е вицепрезидент на СКРР, отговарящ за разширяването и маркетинга.

31-годишната Катерина е състезателка по акробатичен рокендрол. Тя заема висок пост и в съответната руска национална федерация.

Катерина е омъжена за Кирил Шамалов - син на един от най-близките приятели на Путин, който след сватбата натрупа най-малко 1 милиард долара чрез сделки с най-голямата руска компания за петрохимия - изучаване на химическите свойства на скалите.

Мохаб говорил пред Ройтерс в неделя, по време на европейското първенство по рокендрол в Москва. Попитан дали нейната връзка с Путин е от полза за акробатичния рокендрол, той отговорил:

"Да, разбира се."

Според него този спорт се развива благодарение на Русия.

"Имаме проект за разширяване, който действа на всички континенти и в редица страни. И всичко това идва от Русия", допълнил Мохаб.

В световната ранглиста на СКРР има едва 200 двойки. По тази причина акробатичният рокендрол остава твърде непопулярна дисциплина в състезателните танци. Практикува се най-вече в Източна Европа.

В края на 2016 г. Ройтерс съобщи, че Москва строи комплекс за този спорт край града. Той е публично финансиран и стойността му е 30 милиона долара.