Испанският автопроизводител СЕАТ може да премести от Каталуня не само централата си, но и най-големия си завод, съобщиха източници от компанията, цитирани от в. "Ел Мундо".

Това ще стане факт, ако едно евентуално ново правителство на сепаратиста Карлес Пучдемон реши отново да организира референдум за излизането на автономната област от Испания. Отцепването ще означава автоматично и излизане от ЕС. Именно това е причината от СЕАТ да обмислят възможността да изнесат и централата, и завода в Марторел, на 30 километра от Барселона.

От "Фолксваген" - компанията собственк на СЕАТ, са дали още през октомври картбланш на испанците да преместят централата, ако се чувстват несигурни. В специално писмо изпълнителният директор на испанския автопроизводител Лука де Мео заявява, че "политическата стабилност, юридическата сигурност и членството в ЕС са необратими за гарантирането на икономическа и работна устойчивост на компанията и нейните филиали, както и за запазване на доверието на клиентите и акционерите".

95 на сто от продукцията на завода в Марторел се изнася в Испания и други страни от ЕС. Поставянето под съмнение на принадлежността на Каталуня не само към Испания, но и към ЕС ще направи невъзможно поддържането на централата и производството на територията на автономната област. Ще бъдат наложени такива мита, които няма да позволят на СЕАТ да продава автомобили на конкурентни цени в Европа.

Испанският автогигант има 14 500 служители. Повечето от тях са в Каталуня. Освен това компанията създава и свързани с дейността й непреки работни места в цяла Испания.

Ако главният завод на СЕАТ бъде затворен, това ще бъде най-показателният пример за онова, което ще се случи в една Каталуня, желаеща да се откъсне от ЕС, отбелязва "Ел Мундо".

До този момент автономната област са напуснали над 2770 компании. Такива са данните от Търговския регистър до края на миналата работна седмица.

Но дори да запази завода си в Марторел, СЕАТ ще има през идните години проблеми с инвестициите от страна на "Фолксваген". Засега обаче нещата вървят добре. Те ще се подобрят още повече, ако главният завод започне да произвежда новия модел "Леон".

При всички положения много неща ще се изяснят на 21 декември. Тогава в Каталуня ще се състоят предсрочни регионални избори. Надеждата на инвеститорите е след вота в парламента в Барселона да не преобладават сепаратистите. В предишния парламент, разпуснат от централната власт в Мадрид, те имаха абсолютно мнозинство и обявиха независимост.