Химическият разлив, който унищожи бреговете на централен Виетнам миналата година взе още една жертва в понеделник, когато 22-годишен блогър беше осъден на седем години затвор, защото е публикувал съобщения за бедствието.

След кратък, закрит процес в провинция Хатинх блогърът Нгян Ван Хоа, беше признат за виновен, че е разпространявал антидържавна пропаганда като е правил клипове и е пишел за протестите срещу токсичното замърсяване, съобщават световните агенции.

Еко катастрофата се случи след като нов завод за стомана с тайванска собственост изля цианид и други химикали в тръба право в морето, като уби морския живот и разболя хората в дългата 120-мили брегова линия. Това е една от най-големите екологични катастрофи във Виетнам.

Фил Робъртсън, заместник- директор на "Хюман Райтс" за Азия, смята, че "осъждането на Нгян Ван Хоа показва колко голямо е параноичното желание на правителството да стъпче политически идеите за справедливост и човешки права".

Той добавя пред "Ню Йорк таймс": "Как иначе човек може да си обясни, че управляващите чуждестранна фирма, която е отровила океана, унищожила икономиката в четири провинции по морския бряг, са свободни да продължат дейността си, докато млад идеалистично настроен журналист влиза в затвора затова, че се е опитал да разкрие техните злодеяния?"

През юни беше осъдена друга блогърка Нгян Нгок Нху Кянх (Mother Mushroom) на 10 години затвор, отново за материали за отравянето на рибите.

Осъдената през юни за противодържавна дейност блогърка, известна като Mother Mushroom.

Първоначално правителството даде малко информация за разлива като не казваше името на токсичните прерати дори на отровените и на лекарите, които се опитваха да ги лекуват.

Компанията Formosa Ha Tinh Steel Corporation, филиал на гиганта Formosa Plastics Group, накрая беше призната за отговорна за разлива. Беше ѝ наредено да плати 500 млн. долара за причиняването на катастрофата, а шефовете на фирмата официално се извиниха.

Критиците обвиниха правителството в опит да защитят компанията. Според тях е имало сключена специална сделка с властите, когато те са получили собственост за фабриката си на брега.Токсичният разлив лиши рибарите от тяхното препитание и доведе до големи протести, което е необичайно за силно контролирания Виетнам.

Осъденият блогър, който беше арестуван през април, е сред активистите в страната, чийто брой расте. Те използват фейсбук и другите социални мрежи да публикуват видео материали, фотографии и коментари, които противоречат на официалната държавна позиция.