Един милион и 100 хиляди евро за обучение на дипломати как да разпознават фалшиви новини. Три милиона за информационни кампании в отношенията с държави извън съюза и 800 000 за “стратегически комуникации“. Това е финасирането на борбата срещу руската пропаганда, залегнало в бюджета на Евросъюза за 2018 г., заяви пред EUobserver евродепутатът Зигфрид Мурешан.

Близо петте милиона евро са част от “пакет от мерки за справяне с дезинформацията, руската пропаганда и фалшивите новини“. Финансирането трябва да бъде одобрено от страните членки в сряда и от Европарламента в четвъртък.

“Вече получихме положителна оценка от Европейската комисия и съм убеден, че ще постигнем успех“, заяви Мюресан.

Парите ще бъдат получени от службата за външна политика на ЕС и ще бъдат използвани от т.нар. Стратком за обучение в застрашени страни членки, най-вече тези от бившия Източен блок, както и в Западните Балкани.

“Ако евроскептичен политик каже нещо и ние забележим, че се позовава на фалшиви новини, ще трябва да знаем и имаме предвид това“, обяснява румънският евродепутат.

Стратком е група от 22-ма дипломати и служители, които се борят срещу руската пропаганда и фалшивите новини. Те работят с доброволци и местни неправителствени организации и медии, но осигуряването на реален бюджет ще “професионализира“ работата на организацията, изтъква Мюресан. Федерика Могерини също обеща да помоли финансовите министри на страните членки за повече пари за Стратком.