"Когато дойдоха годините на прехода, бях на 16 години. Не зная колко зрели са ми наблюденията, но мисля, че тогава една голяма част от населението, от активното население, е била с партийна книжка. Дали по осъзнат или по друг начин... Това не е универсален критерий. По принцип имаме нужда от разговор за миналото - и за последните 100 години, но и за прехода."

С тези думи вицепремиерът Томислав Дончев се опита да защити премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на когото лидерката на БСП Корнелия Нинова вчера припомни не само че е бил член на БКП, ами че е напуснал системата на МВР в зората на 90-те години, за да остане партиец.

По време на предизборната кампания за президентския вот и кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, сега правосъден министър, оправда партийната си книжка с това, че такива са били времената.

Вицепремиерът заяви, че постоянният разговор за това кой какъв е и какъв е бил е махленски спор, който няма много общо с политиката. Той цитира Елинор Рузвелт, според която големите умове коментират идеи, а малките - коментират хората.

"Ако политиката е спор кой е по-калпав от другия и стане чисто махленска разпра, не бива да се учудваме, че хората масово изпитват недоверие към политиците", заключи Дончев по темата. 

Вицепремиерът отрече версията, че най-важното послание от Националното събрание на ГЕРБ в неделя е била декларацията, че няма да управляват с БСП никога. Както и факта, че Бойко Борисове преизбран за лидер единодушно - факт, обявен от левицата за продължаване на традицията от т.нар. Априлски пленум на БКП.

По втората тема Дончев каза, че в ГЕРБ просто нямат лидерски проблеми и затова не им се налага да си сменят председателя и посоката на партията през няколко години.

Според вицепремиера на конгреса е станало дума за политиките на партията и управлението, както и че "данните са, че има икономически растеж, но темпото трябва да е по-високо".

По повод административното обслужване и отпадането на документи, които ще се издават на гише, Дончев обясни:

"Административната реформа не се решава за половин час, да побиеш флаг на някоя сграда и толкова. Текат технически усилия, за да се улеснят гражданите. В началото на 2018 г. издаването на част от документите на гише ще отпадне."

Представителят на властта се съгласи с версията на Борисов, че случаят с махнати павета от ремонтирания бул. "Дондуков" в София прилича на саботаж. 

Вицепремиерът защити и колегата си Валери Симеонов от "Обединени патриоти", който преди дни откри тоалетна на граничния пункт Калотина, въпреки че "той няма нужда от адвокат, достатъчно е устат да се защити сам".

Дончев каза, че той самият не би открил точно това. Но пък Симеонов е човек, който обича да провокира и в това няма лошо. Няма и причина да се очаква пълно единомислие по всички въпроси между ГЕРБ и "Обединените патриоти", каза още Дончев и заключи:

"Щом има спор в коалицията, има прозрачност в управлението."