- Г-н Кутев, появиха се разнопосочни информации за това, че БСП ще провежда национална кампания за отпадане на санкциите срещу Русия. Бихте ли внесли яснота по този въпрос?

- Ние си имаме достатъчно ясна позиция по отношение на санкциите и тя е, че те са вредни и че трябва да бъдат отменени - не заради Русия и дори не заради руско-европейските отношения, а защото те вредят и на България. Не съм член на Изпълнителното бюро и не знам дали там е обсъждана идеята за национална кампания. В парламентарната група не е ставало дума за подобна кампания, защото не е имало основания за това.

Моето лично мнение е, че аз не виждам смисъл от кампания. Тук става дума за това да се изразява ясно становище. Това дали ще бъде изразено ясно становище в Брюксел срещу санкциите е работа на правителството. Това, което е работата на  БСП, е ясно да заяви позицията си, което ние сме направили.

- Казахте, че тези санкции вредят на България. Имате ли някакви разчети за тези вреди? Защото от Българската стопанска камара излязоха с анализ, според който щетите от тези санкции за нас са пренебрежимо малки, в рамките на статистическата грешка.

- Не сме правили разчети. Но лично за себе си, аз все пак съм съпредседател на групата за приятелство с Русия в парламента, съм правил своята сметка. Сигурен съм, че в туризма има много неизползвани възможности. Сигурен съм, че в износа на стоки за Русия има огромен проблем. При капитализма, в който живеем, има един начин да се подкрепя икономиката - през пазар. Когато има пазари, хората ще знаят какво да произвеждат. Ако те в момента не произвеждат консерви и зеленчуци, това е, защото няма кой да ги купува. Ако можехме да ги изнасяме за Русия или за Китай, или за някъде другаде, те щяха да ги произвеждат.

Не знам как са смятали от БСК. Но ако можеш да доставиш консерви на огромния руски пазар в огромните количества, в които сме го правили, това значи, че съответно се развива и зеленчукопроизводство, и консервна промишленост. Това значи едни десетки хиляди работни места. Ние имаме интерес от руския пазар. Имаме интерес българо-руско-европейските отношения да минават през България и ние да бъдем посредникът, който говори с Русия. Това е историческа даденост за България. Да не говорим, че сме православна държава, че имаме сходни езици, еднаква азбука. Ние имаме един куп културни и исторически спомени заедно с руснаците. Нормалното е да се борим за отпадане на санкциите.

- Не смятате ли, че терминът "санкции срещу Русия" не е много точен, защото санкциите са само срещу определени хора в Русия, свързани с навлизането в Крим.

- То може би е така. Въпросът обаче е, че тези санкции довеждат до резултата, че нашите стоки не могат да ходят там. И руските туристи съответно не идват.

- Но това е резултат от санкциите на Русия срещу ЕС, включително срещу нас.

- Ние като налагаме санкции, те налагат санкции наобратно. Руснаците нищо не искат да ни забраняват.

- Напоследък БСП е обявила курс към обновяване на имиджа, който партията има от прехода. Част от този имидж - справедливо или не - е общественото усещане, че БСП обслужва повече руските интереси, отколкото българските. Не смятате ли, че позицията ви относно санкциите срещу Русия подхранва този имидж?

- Аз не смятам, че имаме проруско отношение. Напротив - няма изказване, в което ние да не сме подчертавали, че евроатлантическата ориентация на България не подлежи на никакво съмнение. Доказателство за това е, че именно Кристиaн Вигенин e председател в този парламент на Комисията по европейските въпроси. Друг е въпросът в рамките на европейската интеграция какви са полезните практики. И Русия е една от тях. Но това е второстепенен въпрос. Никога никой в БСП не е поставял евроатлантическата интеграция под въпрос.

- Да, но когато Вигенин беше външен министър в правителството на Пламен Орешарски, той обяви, че България не признава референдума в Крим, което бе изцяло в съзвучие с позицията на ЕС. Тази му позиция доведе до проблеми за него в БСП, като част от актива на партията се обяви срещу това той да е водач на листа. 

-  Ние, както виждате, казваме ясно, че санкциите срещу Русия са грешка и че те са вредни за България. Той може да е имал проблеми, които са основателни в този случай. Вигенин е човек, който разбира от външна политика. И не смятам, че трябва аз да обяснявам неговите действия.

- Аз не питам за неговите действия, по-скоро за реакцията на БСП срещу тях.

- Така или иначе той продължава да е водач на листа, той не само продължава да бъде депутат от БСП, а и председател на комисия. Що се отнася до БСП, ние и сега имаме същата позиция. Ние не сме променили тогавашната си позиция. Казваме, че санкциите срещу Русия са вредни за България.

- Да, но правителството на Орешарски беше с ваш мандат.

.- Както виждате, партийната позиция е последователна. И тогава сме били срещу санкциите, и сега сме срещу тях.

- Значи правителството на Орешарски е работило на своя глава?

- Не е тайна, че част от правителството на Орешарски до голяма степен работеше на своя глава. Ние видяхме резултата.