Канцлерката Ангела Меркел е гневна. Министърът на земеделието Кристиян Шмид е гласувал по деликатен екологичен въпрос в Брюксел, без да я пита и напук на колежката си по околната среда.

Такива самоволни действия "правят общата работа на правителството невъзможна", казва Меркел, цитирана от сайта EU Observer. Шмид по думите ѝ "не е спазил указанията, изработени от федералното правителство". 

"Очаквам такива инциденти да не се повтарят", строго предупреждава канцлерката.

Инцидентът е, че Германия даде онзи ден съгласието си ЕС да продължи с пет години разрешителното за европейския пазар на спорния химикал глифозат, активна съставка в хербицида "Раундъп" на американската корпорация "Монсанто". Досега Берлин се беше въздържал в безплодните гласувания по това решение, но гласът му в понеделник наклони везните в полза на глифозата.

Шмидт принадлежи към баварския Християнсоциален съюз (ХСС), традиционния партньор на християндемократите (ХДС) на Меркел в управляващия консервативен блок. Юридически той има право да вземе самостоятелно решение, но политически това е неприемливо без предварителни консултации.

Той каза, че е взел решението сам, без да се съобразява с несъгласието на колежката си по околната среда Барбара Хендрикс, която е от Социалдемократическата партия (СДП), младшия партньор на ХДС-ХСС в сегашното правителство.

ЕС от месеци не можеше да постигне необходимото квалифицирано мнозинство за продължаване на лиценза на глифозата, който изтича на 15 декември. Доклад на Световната здравна организация го определя като потенциално канцерогенен, докато европейските агенции за химикалите и за безопасността на храните го смятат за безвреден. Световната природозащитна мрежа "Грийнпийс" събра 1,3 милиона подписа за забраната му. Тя обаче би довела до големи търговски смущения, защото би засегнала храните, третирани с него на пазара на ЕС.

"Инцидентът" усложнява отношенията на Меркел със социалдемократите, които са последната ѝ опция да състави ново коалиционно правителство и да избегне предсрочни избори, след като преговорите ѝ със зелените и либералите се провалиха. СДП, която беше декларирала, че иска да бъде в опозиция, а не в нова "голяма коалиция" с консерваторите, сега поставя списък от условия, срещу чието изпълнение би помогнала да бъде избегната правителствената криза.