Иран не позволи на българския правителствен самолет с премиера Бойко Борисов на борда да премине през въздушното пространство на страната на път за Саудитска Арабия. След отказано преминаване се е наложило правителственият "Еърбъс" да се върне към Турция и впоследствие да заобиколи през Ирак.

Снощи от правителствената информационна служба, на профила на Бойко Борисов във фейсбук, на този на Екатерина Захариева и хора от екипа им бяха разпространени снимки от първото официално посещение на български министър-председател в Рияд, но за инцидента нямаше и дума.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът е получил искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върнал към Турция и със съдействието на турските власти е получено разрешение за осъществяване на полета над иракска територия, обясни вицепремиерът.

Тя изрично подчерта, че българската страна е имала официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите са неверни и спекулативни.

Ето и официалното изявление на българското МВнР:

Правителственият самолет притежава необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство. Полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

След като екипажът получи искането за излизане от иранското въздушно пространство, той се е върна към Турция и със съдействието на турските власти получихме разрешение за осъществяване на полета над иракска територия.

Българската страна имаше официално издадено разрешение за преминаване през територията на Иран и за отиване, и за връщане още преди осъществяването на полета и всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите са неверни и спекулативни.

Бойко Борисов вечерта написа само:

"Пристигнах в Рияд, където ме посрещна емирът на столицата Файсаз бин Бандар ал Сауди. Утре ще се срещна с Негово Кралско Величество Салман бин Абдулазиз ал Сауди. Надявам се визитата да даде тласък на икономическото и търговското сътрудничество между България и Саудитска Арабия."