Изстреляната във вторник от руския космодрум „Восточний“ ракета „Союз-2.1б“ най-вероятно е паднала в Атлантическия океан в района на Антарктида, съобщи „РИА Новости“, цитирайки източник от „Роскосмос“.

Докато говорителят на правителството обяви, че ще трябва да изчакаме, докато специалистите проверят всичко и открият причините за неуспешния опит, една друга институция вече намери виновника, пише Лента.ру.

Отговорността за неуспешното изстрелване на „Союз-2.1б“ от новия космодрум е на Благовешченския епископ Лукиан, благословил ракетата носител преди старта. Това е обявил на 28 ноември пред радиостанция „Говори Москва“ протодякон Андрей Кураев.

„Ако човек прави нещо, а то стане лошо, човекът трябва да се замисли дали го прави правилно. Много странно, но когато църквата предлага услугите си, тя почти никога не носи отговорност за качеството на тези услуги. Това е проблем“, цитира Кураев сайта на радиостанцията.

„Союз-2.1б“ с 19 спътника на борда стартира от космодрума "Восточний" на 28 ноември в 8,41 ч. московско време. „Роскосмос“ съобщи за извеждане на тритонния апарат „Метеор-М“ на очакваната орбита, но по-късно уточни, че апаратът не е успял да я достигне и връзката с него е изгубена. По предварителни данни ракетата е паднала в Атлантическия океан заедно с всичките спътници.

„Союз-2.1б“ с 19 спътника на борда бе изстреляна от космодрума Восточний на 28 ноември в 8,41 ч. московско време.

Благовешченският и Тинденски епископ Лукиан е осветил ракетата „Союз-2.1б“ на 27 ноември. Преди година и половина той освети и ракетата „Союз-2.1а“ – първия старт от новия космодрум, с който бяха изведени в орбита 3 спътника и два от тях заработиха нормално.

Изстрелването на ракетата бе планирано за 27 април, но беше отложено с един ден. Поради забавянето руският президент Владимир Путин порица вицепремиера Дмитрий Рогозин.

През ноември 2016 г. Рогозин заяви, че руската космонавтика е преодоляла серията от „обидни аварии и катастрофи“. През декември същата година „Роскосмос“ изгуби товарния кораб Progress-MS-04. Причината за аварията беше дефектът на ракетата „Союз-У“, която след аварията бе изоставена заменена със „Союз-2.1а“.

"Площад Славейков"