Главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние днес окачестви като "слухове" информациите в няколко британски медии, че вече има финансово споразумение за развода между Великобритания и Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Има една тема, по която продължаваме нашата работа, каквито и да са изявленията или слуховете в пресата днес, това е темата за финансовите ангажименти", каза Барние по време на пресконференция в Берлин.

"Чисто и просто, 27-те няма да плащат за това, което са решили 28-те, така че искаме да си уредим сметките", добави той.

Няколко британски медии, между които и Би Би Си, съобщиха днес, че е постигнато споразумение между страните за начина на изчисляване на изходната сметка на Великобритания.

Британският "Телеграф" се позова на два източника, че Лондон и ЕС са се съгласили в края на миналата седмица за метод, позволяващ да се стигне до число между 45 и 55 милиарда евро за уреждането на въпроса, който е една от главните пречки в преговорите за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Потърсени от АФП снощи, Европейската комисия и британското министерство за напускането на ЕС, са отказали да потвърдят, че има такова споразумение. 

"Между Обединеното кралство и Комисията тази седмица продължават интензивни дискусии, ... в които се опитваме да постигнем съгласие", се казва в имейл на британското министерство, цитиран от агенцията.

Финансовите задължения на Великобритания, правата на гражданите и граничният режим между Ирландската република и Северна Ирландия след "Брекзит" са трите въпроса, по които ЕС иска да види достатъчен напредък в преговорите, за да се съгласи да започне втората им фаза - за бъдещите отношения между Съюза и Обединеното кралство.