Членовете на Националното сдружение "Българската домашна ракия" са поискали и получиха среща с вицепремиера Валери Симеонов, на която са настояли да се вземат всякакви мерки, включително и законодателни, с които да се спре "нелегалното производство на ракия". Съобщението за срещата на Симеонов с организацията дойде от партийния пресцентър на НФСБ.

Според "Българска домашна ракия" от нелегалните производители не се събира акциз, което създава предпоставки и регистрираните по закон обекти също да не го правят. Става дума за нерегистрираните казани за варене на алкохол.  Членовете на сдружението осъждат такова поведение "въпреки икономическата принуда за подобно закононарушение".

Има и идея за изготвяне на нов Закон за българските уникати, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов след срещата в Министерския съвет. А този закон  трябвало да се предвиди и това производство на най-традиционната българска напитка, съобразено с европейската директива.

От организацията посочват, че са неправилни правени в общественото пространство внушения, според които "в специализираните малки обекти за дестилиране се произвежда контрабандно домашна ракия". Припомнят, че според актуалното законодателство само в тези обекти гражданите имат право законно да дестилират алкохол за собствена консумация.

Симеонов обаче обяви, че ще се заеме и с големи производители на ракия. И със законови промени ще се направи така, че на етикета на всяка бутилка да пише какво е съдържанието на зърнен етанол.

„В големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме, че се прави - от грозде, от кайсии, от праскови и сливи. Всъщност се прави и от зърнен етанол. Той не е вреден за здравето, но той по никакъв начин не кореспондира и не съответства на представата на потребителя за българска ракия“, каза Симеонов.

Вицепремиерът не каза кои производители визира. По думите му обаче към момента законът позволява съдържанието на зърнен етанол в ракията да стига до 60 процента, но няма изискване точният процент да бъде посочен върху етикета на бутилката. Друг проблем е продажбата на този етанол на нелегалните казанджийници.

„Въпросният зърнен етанол се продава на незаконните казани в доста големи количества. Има случаи от такива незаконни казани, които използват до три тона. Смятайте каква продукция се прави, за да могат да свалят цената. Те също конкурират законните производители“, допълни той.