Стабилността прави България интересна за чуждестранните инвеститори, каза министър-председателят Бойко Борисов пред български журналисти в Рияд, приключвайки днес посещение в Саудитска Арабия. 

"Аз винаги съм казвал, че стабилността на България прави държавата много по-атрактивна", каза Борисов след аудиенция при саудитския крал Салман. "Всички заедно, постигайки стабилност,  даваме възможност да се заинтересуват от нас, преди всичко в сферата на инвестициите, на борбата с тероризма, прането на пари, екстремистките движения".

"Вие видяхте, чухте го престолонаследника им, държат бързо да дойдат в България, да инвестират в сферите на земеделието, индустрията, химическата промишленост, фармацията, туризма - може би на първо място", каза премиерът.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман пристигна за непланирана предварително среща с Борисов в резиденцията, където беше отседнала българската делегация, преди аудиенцията при краля. Мохамед бин Салман е първи вицепремиер и министър на отбраната.

Борисов подчерта, че той е първият български лидер поканен да посети Саудитска Арабия, най-голямата в света износителка на петрол с втори по големина петролни залежи, родина на исляма и най-близкия съюзник на САЩ в Близкия изток.

"Далече съм от мисълта, че това се дължи на мене", каза Борисов.

Той изброи като причини за интереса към страната ни: "стабилността на България, развитието ѝ, икономическият растеж, стабилната финансова система, ниските данъци, етническата толерантност".

Премиерът благодари специално на бившия си шеф, цар Симеон Сакскобургготски, който беше почетен член на българската делегация.

Премиерът се ръкува със сауддитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Снимка БГНЕС/МС

Борисов описа саудитския престолонаследник като "енергичен човек с много голяма амбиция да направи реформи, особено в сферата на сигурността" както и "амбициран в България максимум инвестиции да докара".

В тази област предстои нова двустранна среща, каза премиерът.

Премиерът отказа да коментира отказа на Иран да пусне българския правителствен самолет през своето въздушно пространство тази сутрин, предаде агенция "Фокус". Управляващият посолството на Иран в София Хасан Дотаги е обяснил случая с техническо недоразумение и е изразил дълбоко съжаление, съобщи външно министерство.

Шиитски Иран е регионалният съперник на Саудитска Арабия с чиито съюзници близки до Иран групировки се сблъскват в Сирия, Ливан и Йемен.

"С Иран имаме много добри отношения. Нашата политика, моята политика е била винаги за мир, никога срещу трета държава. Всички знаем, че сме приятели с Катар, с емирствата, с Иран и с Турция. Това не значи,  че не можем да доразвием и приятелствата си други, с които досега не сме ги имали в този обем и така, както искаме", каза Борисов.

Саудитска Арабия и още четири арабски държави скъсаха неотдавна дипломатическите си отношения с Катар с обвинението, че поддържа тероризма. Катар отхвърля обвиненията. Той е част от антитерористична коалиция от 41 мюсюлмански държави, водена от Саудитска Арабия, но негов преставител не присъства на официалното ѝ влизане в действие на среща в Рияд миналата неделя.