Когато загубите в спорта са симулативни, сме свикнали да наричаме явленията "продаден мач" или "черно тото". Но има и нарочни поражения по идеологически и политически причини.

Така постъпи иранският борец Алиреза Карими-Макиани на световното първенство до 23 г. в полския град Бидгош. Той позволи да бъде буквално размятан по тепиха (ще си спестим сравнения) от руснака Алихан Жабрялов, тъй като при победа трябваше да се изправи срещу израелец.

Водеше с 3:2 малко преди края и личеше, че е по-добрият. Тогава треньорът му извика към Алиреза да загуби. Той поклати глава. Последва по-настойчива заповед - с хвърлянето на кубче, което треньорите в борбата използват, за да оспорват съдийско решение. Този път актът имаше друга цел - не заради протест. 

Схватката бе прекъсната, борецът се приближи към наставника си и трябваше да се подчини. Секунди по-късно руснакът "измете" тепиха с Карими и спечели с технически туш.

На Карими му се е случвало и преди да падне нарочно, за да избегне израелец - през 2013 г.

"Беше ми казано, че израелецът е победил американец. И поради тази причина трябва да загубя, за да не се стигне до двубой срещу него, коментира Алиреза пред Иранската студентска агенция, цитирана от "Ню Йорк Таймс". - Тренирах месеци наред, за да спечеля златния медал и мисля, че щях да го постигна. Приемам, че Израел е тиранин и извършва престъпления. Но не е ли и това потисничество - властите отново не зачитат огромните усилия, които съм положил!?"

На следващия ден борецът пусна свое видео в инстаграм, в което се разхожда по улиците в Полша и слуша песен със следния рефрен:

"Мълчанието е последната опора; не можете да ни отнемете правата."

Което предизвика страхотна полемика в Иран. Федерацията по борба на страната публикува обръщение, в което нарича Карими "герой, който за втори път е пожертвал своите права, за да подкрепи потиснатите в Палестина".

Виден ирански имам защити решението на треньора.

През август две от звездите на иранския футбол бяха извадени от националния отбор, тъй като излязоха за тогавашния си отбор, гръцкия "Паниониос", срещу "Макаби" (Тел Авив) в турнира Лига Европа. Единият беше капитан на селекцията на Иран. Другият бе върнат в състава, след като се извини публично.