Държавата ще спасява свои и на общините имоти от това техни наематели и ползватели да ги придобият по давност на основание на дълго ползване. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за собствеността. Проектът е на Министерския съвет.

Предложението е за промяна на един-единствен текст - а именно срокът за придобиване на имоти заради давност да се удължи от 31 декември 2017 г. на 31 декември 2022 г. - тоест с още 5 години. Основният мотив, споменат на няколко места в документацията за обществено обсъждане - да се предотврати придобиването на имоти от трети лица, защото голяма част от тези имоти са нужни на държавата и общините.

Според мотивите това е било заключението и на областните управители. Любопитно е обаче, че нито в мотивите на законопроекта, нито в т.нар. частична оценка за въздействие, която вече е нужна преди промени във всеки закон, не пише нито за колко имота става дума, нито къде се намират, нито какво е предназначението им в момента. Не става ясно и каква е общата стойност на нарочените за спасение държавни и общински имоти, какъв би бил финансовият резултат от придобиването им или не от трети лица на база давност. Повтаря се само, че неудължаването на сроковете ще увреди държавния интерес.

Промените се основават и на приет от Министерския съвет ден преди Коледа 2016 г. "План за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна собственост или общинска собственост, със срок на изпълнение до 30 ноември 2017 г.".  И тогава срокът за придобиване на имоти по давност се удържава до края на тази година. Мотивът - нужно е ново актуване на държавни и общински имоти, а и в "много населени места" все още няма кадастрална карта и регистри. Не е ясно защо през 2016 г. управляващите са си мислели, че проблемът може да се реши до края на 2017 г., а сега настояват за още 5 години отсрочка.