Пленумът на ВСС гласува днес единодушно да покани на 7 декември председателите на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд да кажат - как си представят обзпечаването с хора и материална база, което следва от променения НПК.

По традиция ВСС ще пипа на сляпо - защото не са получили данните от СРС и прокуратурата и следствието от страната за специфичните дела за "голяма корупция", които евентуално ще бъдат преместени на ул. "Черковна".

Днес съветът бе раздвоен - дали да се изчакат всички данни и тогава да се изслушват Иван Гешев и Георги Ушев или че беседването с двамата не предполага крайно решение и не пречи да се случи - за да не се губи време.

Днес бяха изнесени данни, че справки от страната (без СРС) показват, че тези дела са 82, което за три години прави по 27 дела на година.

Изчисленията показват, че ако се запази тази бройка, СГС пак остава по-натоварен, каза се на днешното заседание.

Както Клуб Z вече писа, шефът на спецсъда Георги Ушев неотдавна поиска впечатляващите 15 съдийски щата, поднасяйки на ВСС свои изчисления, че делата в съда щели да се увеличат с около 2500 (досега всичко на всичко от създаването си през 2012 г. СпНС е гледал около 4000 дела, б.р.). Това му бе отказано от съдийската колегия - не е ясно на какви данни почива искането.

Забележително е и че СГС междувременно извади справка, според която от 1 януари 2016 г. до края на октомври 2017 г. са образувани всичко на всичко 26 дела за "висока корупция", от които в спецсъда ще отидат едва 5.

Според влезлите в сила последни промени в НПК, от 6 ноември всички дела дрещу лица с имунитет, магистрати и дори кметове, шефове на общински съвети и др. трябва да се разследват от спецпрокуратурата и да се гледат в спецсъда. До момента не е придвижено нищо като обезпечаване с хора и материална база на общо 4-те институции (като добавим и апелативните).

На всичкото отгоре има две текущи искания до КС за обявяване на промените за противоконституционни - защото според ВКС и Висшия адвокатски съвет така се създава извънреден съд - когато подсъдността не е според деянието, а според качествата на извършителя и субектите биват съдени по специални правила.