С черни знамена на всичките си сгради Българската академия на науките започна протести срещу размера на бюджета си за следващата година. Общото събрание на Академията оценява субсидията си за 2018 г. като "ликвидационна".
"БАН е основната и най-ефективната научна институция в страната. Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България" се казва в обръщение, публикувано на страницата на Академията.
В новия държавен бюджет се предвижда БАН да получи около 83 млн. лева, докато през 2017 г. средствата за академичната институция бяха над 90 млн. лв.
 

Докато учените протестираха под черните си знамена на метри от Народното събрание, председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) обясни как всъщност парите за академията в бюджета за догодина били с 5 млн. лв. повече, отколкото през 2017-а. 

"Тези 5 млн. лв. дават основно за заплати - това е малък ръст - 5% от бюджета на БАН, но това са възможностите на бюджета."

Според разчетите обаче въпросните пари ще отидат предимно за покриване на разликите в нивата на минималната работна заплата, която от 2018 г. става 510 лв. 

Според Менда Стоянова обаче не е вярно, че държавата системно недофинансира БАН. Защото за първи път от държавния бюджет се отпускат 65 млн. лв. за наука. За тях обаче се кандидатства с проекти - учени, университети могат да участват. 

"Учените в цял свят се финансират преди всичко на проектен принцип", заяви Стоянова.

За трета година има и програма за млади учени, уточни тя, припомняйки как "предишната година голямата част от парите не са отишли за младите учени, а за ръководителите им в БАН".

"На учените от БАН може би не им харесва, че трябва да се борят за парите си. Те искат сигурни заплати без резултати от тяхната дейност. Е, няма как БАН да продължи да се финансира по този начин", заяви председателката на бюджетната комисия.

"В понеделник (4 декември) предстои заседание на Oбщото събрание на БАН, на което ще вземем мерки за бъдещи протестни действия. Този път сме решени да се борим до край, тъй като нямаме друг избор", посочи директорът на Института по молекулярна биология Ива Угринова пред Bulgaria ON AIR