"Овергаз" подготвя нова жалба до Брюксел, която е свързана с таксите за достъп и разделянето на газовата мрежа в страната на транзира за вътрешно ползване. Това съобщи "Капитал Daily", позовавайки се на изпълнителния директор на "Овергаз мрежи" Светослав Иванов.

От компанията твърдят, че въведеният у нас модел противоречи на Регламент 715 и благоприятства "Газпром експорт". Очаква се Европейската комисия (ЕК) да образува дело и по този казус.

В края на миналата седмица се разбра, че България ще бъде глобена от Брюксел по наказателната процедура, която беше образувана след жалба на "Овергаз". Въпросната глоба реално ще бъде платена от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е нарушил правилата, и ще влезе в бюджета на ЕК. Самата газова компания затова ще търси компенсация за понесените щети в съда.

На закрито заседание миналия петък парламентът реши България да не признава вина по т. нар. газово дело на ЕК срещу БЕХ и дъщерните му "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" и задължи кабинета да обжалва решението.