Либия

Франция съобщи, че държавите от ЕС ще вземат участие във военна операция за спиране на трафика на роби от Либия, информира EU Observer. Френският президент Еманюел Макрон обяви инициативата в Абиджан, Кот д’Ивоар в сряда след среща в кулоарите на среща на върха ЕС-Африка, която завършва днес. Той я описа като “конкретна военна и полицейска инициатива на място”. Макрон добави, че Файез ас Сарадж, министър-председателят на подкрепяното от ООН правителство в Либия е “дал съгласието си и достъп ще бъде осигурен” до “лагерите, където са установени сцени на варварство”. “Това, което се случва в Либия, е престъпление срещу човечеството”, каза Макрон. След срещата той разговаря с лидерите на Германия, Италия и Испания, както и с тези на Чад, ДР Конго, Либия, Нигер, Мароко и с висши представители на ЕС, Африканския съюз и ООН. Разпространението на снимки на пазари на роби в Либия предизвикаха международен скандал и станаха централна тема на срещата, съобщава Франс прес.

Мигрантски квоти

Ще останат ли мигрантските квоти или 28-те ще измислят по-добър механизъм?

Без мигрантски квоти и преселване на бежанци само при съгласието на приемащата страна  - това предложи Естония в проекта си за реформа на Дъблинския регламент. Еврокомисията трябва да създаде система за ранно предупреждение, която да се задейства, след като страна членка е приела 90% от максималния за възможностите си брой мигранти. Ако тя не може да се справи, Комисията трябва да предложи "мерки за солидарност". Никоя страна обаче няма да е задължена да приема мигранти.

Предложението на Естония е определено като "майката на всички компромиси" от говорителя на ротационното естонско председателсво на Съвета на ЕС. Целта му е да се постигне разбирателство между страни като Италия и Гърция, които се сблъскват с огромен миграционен натиск и искат реформа на Дъблинския регламент, и страните от Вишеградската четворка, които са против квотния механизъм. Според говорителя на естонското европредседателство обаче предложението няма да се обсъжда на срещата на върха в Брюксел през декември.

Временният квотен механизъм беше въведен през 2015 г. в разгара на бежанската криза и беше в сила до октомври. Европарламентът прие да обсъди механизъм за постоянни мигрантски квоти, който да бъде задействан при силен миграционен натиск. Дъблинският регламент предвижда търсещите убежище да подават молбите си за получаване на статут в страната членка на ЕС, в която първо са влезли.

Евробюджет

Евродепутатите одобриха бюджета за следващата година.

ЕС е заделил 144.7 милиарда евро за плащания от бюджета си през 2018 г. според одобрения днес от Европарламента и страните членки бюджет. Сред приоритетните области са "справянето с миграцията и засилването на сигурността, иновациите, растежа и увеличаването на работните места", коментира естонският зам.-министър на финансите Март Кивине. Поетите задължения (пълната стойност на правните задължения - договори, споразумения за отпускане на безвъзмездни средства и решения, които могат да бъдат подписани през годината) са 160.1 милиарда евро, с 0.2% повече от предходната година, а плащанията (дължимите разходи за текущата и предходни години) - 144.7 милиарда, с 14.1% повече от 2017 г.

Uber

Повече от година Uber прикрива теч на имена и имейли на 57 милиона свои потребители. Ще бъде ли наказана компанията в Европа?

Седем страни членки на ЕС ще разследват теча на лична информация на 57 милиона потребители на Uber, прикриван близо година от компанията, съобщи Еuractiv. Държавните агенции за защита на личните данни на Холандия, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Испания и Белгия ще проверят колко потребители в страните са засегнати и могат да наложат наказания на компанията за споделено пътуване. Страните ще споделят информация, но могат да предприемат правни действия срещу Uber само на национално ниво.

Говорител на компанията заяви, че Uber ще сътрудничи на разследващите, но няма информация колко от засегнатите потребители са европейци.

Еврогрупа

Кой от финансовите министри на еврозоната ще събере достатъчна подкрепа, за да замести Йерун Дейселблум?

Финансовите министри на Латвия, Португалия и Словакия са кандидатите за нов председател на Еврогрупата, съобщи Ройтерс. Следващата седмица страните от еврозоната ще гласуват за приемник на Йерун Дейселблум, чийто втори мандат изтича през януари. За да бъде избран, един кандидат трябва да получи подкрепата на поне 10 от 19-те гласуващи министри. Дана Реизниеце – Озола от Латвия е единствената жена кандидатка за поста. Тя обаче е била против приемането на еврото от собствената ѝ страна през 2014 г. Марио Сентено пък има ключова роля за възстановяването на Португалия след дълговата криза и е наричан от бившия си германски колега Волфганг Шойбле "Роналдо на финансовите министри". Петер Кажимир от Словакия, който провежда строга фискална политика в страната си, вероятно ще получи подкрепата на Берлин, съобщава Ройтерс.

Гюлен

Турция трябва да представи неоспорими доказателства, за да приеме ЕС, че членовете на ФЕТО са терористи, заяви координаторът на ЕС за борба с тероризма Жилде Керков.

Няма доказателства, че движението ФЕТО на турския духовник Фетула Гюлен е терористична организация, заяви в интервю за Ройтерс координаторът на Евросъюза за борба с тероризма Жил де Керков. Блокът няма да промени позицията си, ако Турция, която обвинява Гюлен, че е организирал неуспешния опит за преврат миналата година, не представи конкретни доказателства. Анкара обвинява съюзниците си от НАТО, включително САЩ, където живее духовникът, че не осъждат пуча миналата година, при който загинаха 250 души. Оттогава десетки хиляди интелектуалци и журналисти са арестувани, включително и чуждестранни граждани, а десетки опозиционни медии са затворени.

Данъци

Пиер Московиси

Другия вторник министрите на финансите на ЕС трябва да приемат неговия първи общ черен списък на данъчните убежища, които не сътрудничат с европейските власти, съобщи днес еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси. В него ще влязат юрисдикции, които не отговаря на критериите за прозрачност, справедливо облагане и на мерките за Орагнизацията за икономическо сътрудничество и развитие срещу ерозията на данъчната основа и преместването на печалбите. Московиси подчерта, че списъкът е дело на държавите членки и не е законодателно предложение на Комисията. Той каза, че за списъка е важно да бъде достоверен (т.е. да се основава на обективни критерии), да включва процес на наблюдение за поемане и изпълнение на ангажименти от наблюдаваните страни и да предполага достатъчно разубеждаващи санкции.

Великобритания-САЩ

Британско-американските отношения продължават да са специални, но вече не са лесни.

Американският президент Доналд Тръмп и британската министър-председателка Тереза Мей влязоха в задочно пререкание от вчера, след като Тръмп сподели антимюсюлмански клипове на крайнодясна британска групировка. “Даунинг стрийт” 10 отговори с критично изявление определяйки действията на Тръмп като “погрешни”, той отговори на Мей да се съсредоточи върху тероризма, а не върху неговите туитове. Днес Мей потвърди, че ретуитването на клиповете на групата “Великобритания - първо” е било “неправилно”, но добави, че въпреки несъгласието с Тръмп по този въпрос отношенията между САЩ и Обединеното кралство са “трайни”.

Германия

Томас де Мезиер вече не изключва Меркел да оглави правителство на малцинството.

Часове преди да започнат разговорите между консервативния блок на канцлерката Ангела Меркел и социалдемократите за евентуална нова голяма коалиция, вътрешният министър Томас де Мезиер допусна в интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” правителтсво на малцинството на блока ХДС-ХСС на Меркел. В партийна резолюция на християндемократите се казва, че социалдемократите поставят като условие “безценни обещания за социалната политика” и че “правителство на малцинството не е по-лошо правителство”.

Брекзит

Ги Верхофстадт

Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстадт, който е главният представител на институцията по преговорите за “Брекзит”, днес заяви, че напредъкът в тях още не е достатъчен, за да преминат страните от условията на раздялата към втората фаза - бъдещите отношения. В писмо до главния преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние, публикувано от пресслужбата на Европейския парламент, Верхофстадт казва, че е необходим по-голям напредък по правата на гаржданите и особено по бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия. Европейският съвет трябва да реши на 14 и 15 декември в Брюксел дали досега постигнатото в преговорите позволява те да навлязат във втората си част.

"Северен поток" 

Има нещо гнило в Дания за "Газпром".

Датският парламент прие днес закон, който може да доведе до забрана на полагането на тръби за газопровада “Северен поток”, предаде Ройтерс. Мярката позволява на правителството да забрани проекта по съображения за сигурност или заради стратегия на външната политика. До този момент тези две причини не смяха от основателни за регулаторите да забранят преминаването на газопровода през датски води. Проектираната 1 225-километрова тръба дублира вече съществуващия "Северен поток"-1 и трябва да пренася по 55 млрд. куб. метра руски газ годишно от Русия за Германия по дъното на Балтийско море.

Безработица

Безработицата в еврозоната през октомври е била 8,8%, сравнено с 8,9% през септември и 9,8% през октомври 2016, съобщи днес Евростат. това е най-ниското ниво на безработица в еврозоната от януари 2009 г. насам. Безработицата в целия Европейкси съюз през октомври е била 7,4%, сравнена със 7,5% през септември и 8,3% през октомври 2016 г. Това е най-ниското ниво на безработица в ЕС от ноември 2008 г. Евростат отчита, че 18,243 милиона души в ЕС, от които 14,344 милиона в еврозоната са били безработни през октомври 2017 г. Сравнен със септември, броят на хората без работа е намалял със 111 000 в ЕС и с 88 000 в еврозоната. В сравнение с октомври 2016 г., безработните са намалели с 2,074 милиона в ЕС и с 1,473 милиона в еврозоната. Най-ниски нива на безработица през октомври са имали Чешката република (2.7%), Малта (3.5%) и Германия (3.6%). Най-висока е била безработицата в Гърция (20.6% - числото е за август 2017) и в Испания (16.7%)