"Сега се насочваме към предварителен контрол и текущия контрол в лечението. Вярвам, че там има доста нерегламентирани практики, които водят до нарастване на разходите за лекарства. Има и паралелен износ на тези лекарства. В близките часове и дни ще чуете информация, която ще потвърди това, което казвам."

Обещанието направи в ефира на БНТ министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той говори за бюджета за здравеопазване, който е част от приетия късно снощи от Народното събрание държавен бюджет за 2018 г. През първите месеци на тази година Ананиев бе служебен финансов министър, а преди да поеме здравеопазването - зам.-министър на финансите.

Кирил Ананиев обеща също, че през следващата година всички българи ще бъдат лекувани с най-съвременните и приложими лекарства в Европа.

"Когато създадохме Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 1999 г., парите за здравеопазване бяха над 1 милиард лева. Сега са 4 милиарда и 712 милиона. Аз участвах в разработването на проектобюджета за 2018 г. Убеден съм, че той е по-добър от този за 2017 г.", смята министърът.

Той изтъкна, че ресурсът от 4,712 милиарда лева осигурява ръст на разходите с около 485 милиона. А от тази сума 407 милиона лева отиват като допълнителни разходи от бюджета на НЗОК. Той ще бъде използван предимно за детското и майчиното здравеопазване, профилактиката, ранната диагностика на заболяването, подобряване на стоматологичните услуги.

"В момента бюджетът на здравното министерство възлиза на 495 милиона лева. Към него трябва да прибавим около 20 милиона от централния бюджет, предназначени за увеличаване на заплатите за работещите в спешната помощ", каза Ананиев.

И допълни, че трябва да има увеличаване на заплатите в 4 структури в системата на Министерството на здравеопазването Това са регионалните здравни инспекции, кръвните центрове, психиатричните болници и домовете за медико-социални грижи. Ананиев е особено доволен, че са успели да увеличат с 8 милиона лева парите за психиатриите.

Самият министър още от първия си ден на поста се захванал с няколко проблема, които трябва да намерят решение. Единият от тях е финансовото състояние на търговските дружества в лечебните заведения. Ананиев и екипът му правят пълен анализ.

Запитан защо се налага мораториум върху нови болници, нови дейности и нови лекарства в бюджета за 2018 г., Кирил Ананиев отговори:

"Не обичам тази дума. Това е временна мярка, изискваща стабилизиране на бюджета на НЗОК. Имаме сега пакет от здравни услуги и национален рамков договор, който, смея да твърдя, всички партньори одобряват. Той обаче има няколко недостатъка. Сред тях са големият преразход на лекарствата и надлимитната дейност. Трябва да заделяме по-голям ресурс за извънболничната помощ, за да стане тя по-голям филтър по пътя към болниците."

Водещият припомни, че България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население. И е втора в Европа след Германия по същия показател.

"Така няма как да се продължава", каза Ананиев.

Последва констатацията и от двете страни, че трябва да говорим за това как да стигнем до второто място по качество на здравеопазването.