Едно председателство на България на Съвета на ЕС - два проекта за решение каква да е програмата за него в парламента. В такава ситуация се озова Народното събрание днес. Едното е внесено от Комисията по европейски въпроси с председател Кристиан Вигенин от БСП, под което са се подписали и ГЕРБ, и "Обединените партиоти". То бе представено като "консенсусното решение" за подкрепа на правителствената програма - по която като цяло няма спорове между власт и опозиция.

ДПС обаче излязоха със свой проект - почти същия като другия, но с два допълнителни акцента. Единият е припомняне на задължението на страните от ЕС за "защита на правата на човека без оглед на пол, раса, национална или релиозна принадлежност" и приемане на документ за борба с проявите на нетърпимост, радикализация, екстремизъм, национализъм. А другият - предложението по време на председателството на България да се роди документ на Съвета в подкрепа на демократичните процеси в Турция и продължаване на преговорите между южната ни съседка и ЕС.

От Движението поставиха въпроса защо от общия проект отсъства темата за национализма и радикализацията. Логично - по време на дебатите "Обединените патриоти" се разпознаха като мишена на искането и скандалът по темата в залата не закъсня.

Джейхан Ибрямов обяви, че крайният национализъм трябва да бъде спрян и това е видимо в Европа. По думите му той трябва да бъде "демонтиран", затова и трябва да присъства в проекта за решение за българското председателство. Той призова БСП - въпреки че част от тях са подписали "консенсусния" проект за решение, да подкрепят втория вариант.

"Над 300 000 души са гласували за националистите. Тук хора говорят, че ще ни демонтират, ще ни изгонят. Почнете да ни разстрелвате и всичко ще ви е наред", заяви Станислав Станилов от "Атака" - част от "Обединените патриоти".

Детайл от миналото е, че представители на "Обединените патриоти" преди време говореха не за демонтаж, а за "изстъргване" на ДПС от властта и политиката въобще. Сега обаче се оказаха засегнати от същия подход.

В отговор на Станилов Хамид Хамид от ДПС поиска от председателката Цвета Караянчева:

"Г-жо председател, моля ви, когато депутати призовават към престъпление от трибуната - спрете ги. Зная, че не сте психиатър, но все пак..."

Дискусията между ДПС и "Обединените патриоти" продължи в същия дух.

На трибуната се качи Валери Жаблянов от БСП. Той обърна внимание на абсурдността на ситуацията Народното събрание да има два проекта за решение по председателството на Съвета на ЕС от България. Прочете и двете разлики между текстовете. По текста за правата на човека попита:

"Не виждам къде е проблемът това да се включи в което и да било решение на Народното събрание. Това е текст, дословно преписан от българската конституция и от редица международни документи, подписани от България."

По темата с приоритета за регионално сътрудничество и предложението на ДПС към темата за Западните Балкани да се присъедини и темата за Турция, Жаблянов заяви:

"Ние се съсредоточихме в един приоритет и това са Западните Балкани. Какво можем наистина да направим - ще видим в края на председателството. Но тук се поставя важен въпрос - за преговорния процес между ЕС и Турция. Трябва да имаме такава позиция - прекъсването на тези преговори за България е много по-голяма опасност, отколкото Западните Балкани", каза той.

Йордан Цонев на свой ред каза, че темата с Турция е важна, защото "това е най-голямата икономическа и военна сила в Европа и без демократична Турция, приобщена към европейските ценности, никаква стабилност на Балканите не може да има".

"Ние не искаме да се каже при председателството ни, че ще се приеме Турция в Европа, а да продължи диалогът с ЕС, защото това е инструментът за демократизация на Турция." 

Той припомни, че още на старта на 44-тото народно събрание ДПС предложи европейската комисия в парламента да е на паритетен принцип и решенията за председателството да се вземат с пълен парламентарен консенсус. ГЕРБ и "Обединените патриоти" тогава не се съгласиха, каза той.

Думата по-късно взе и Вигенин. Той призова няколко пъти за консенсус в залата, какъвто според него е постигнат с проекта за решение, предложен от комисията по европейските въпроси. Той каза, че не е имало предложение от ДПС за включване на темата за Турция.

"Това е една много токсична тема, между другото, и аз не знам дали България има в момента капацитет за нея. Аз мисля, че няма", каза бившият външен министър и депутат от БСП.

Вигенин заяви, че колегите от ДПС са решили постфактум да излязат от консенсуса по първоначалния проект за решение и да предложат свой. Депутатът обяви, че темата за национализма обаче ще бъде основна тема на ресорната комисия, защото е важна, в това число и за Европа.

"Ако докажем, че днес Народното събрание успее да вземе решението заедно по въпросите на ЕС, с което се задължава и министър-председателят да докладва в парламента позициите, които се отстояват в рамките на ЕС - това ще е пробив за ролята на парламента", добави той.

Преди гласуването и министър Лиляна Павлова, която изслуша цялата дискусия, благодари за съвместната работа в последните пет месеца за формиране на приоритетите и програмата на председателството. Тя съобщи, че на 6 декември ще предложи на Министерския съвет окончателния вариант на програмата на България за периода от 1 януари до края на юни. Ангажира се и този документ да бъде представен пред Народното събрание.

В крайна сметка се прие решението на всички - без ДПС. Техният вариант получи масов вот "въздържал се".