Очакваното излизане на държавния секретар Рекс Тилърсън от администрацията на Доналд Тръмп е една от много промени, което президентът вероятно ще направи с наближаването на първата годишнина от встъпването му в длъжност, пише Ройтерс.

Запознати източници твърдят, че сред напускащите могат да се окажат висшият икономически съветник Гари Кон и дори президентският зет Джаред Къшнър.

Кон, чиито отношения с Тръмп се обтегнаха по-рано през годината, смятал да се оттегли, след като предложената от републиканците данъчна реформа окончателно мине в Конгреса, казват източниците, близки до Белия дом и пожелали анонимност.

Къшнър, чието влияние в Белия дом се топи, може да получи "спасителен" изход. Причина е разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на щаба на Тръмп с Русия при предизборната му кампания през 2016 г., допълват източниците. Къшнър също е проверяван за това.

"Това е чиста спекулация", заяви говорителят на Белия дом Радж Шах в отговор по електронната поща за възможни рокади в администрацията.

Могат да си тръгнат и доста съветници на по-ниско ниво. Възможно е те да се възползват от годишнината и от данъчния закон. Това ще доведе до поредния период на несигурност, която понякога засенчва управлението на Тръмп, започнало на 20 януари т.г.

Нещата в Белия дом при президента милиардер бързо се менят, припомня Ройтрс. Съветници и хора от кабинета, изпаднали в немилост, могат отново да си възвърнат симпатиите му, което прави труднопредсказуеми разместванията. Промените в администрацията обаче са биват следени от целия свят за индикации, че Тръмп ще се занимава с проблеми, простиращи се от Северна Корея до регулационната политика.

"Със сигурност ще станете свидетели как някои хора ще си отидат, след като бъде прието намаляването на данъците", каза съветник на президента, помолил за анонимност.

Бъдещето на Гари Кон в Белия дом е под въпрос, след като той публично разкритикува отговора на Тръмп на насилието, разиграло се по време на бяло расистко шествие във Вирджиния през август. Обтегналите се след този случай отношения помежду им обаче са се подобрили. Някои дори твърдят, че той ще остане по-дълго в Белия дом, за да помогне за приемането на закон за подобряването на инфраструктурата в САЩ.

От Белия дом припомнят и интервю на Кон пред си Ен Би Си от ноември, в което той заявява, че не смята да напуска след приемането на данъчната реформа.

Два източника, свързани с Белия дом, заявяват, че според тях настоящият шеф на президентския кабинет Джон Кели иска поне да "надживее" на поста предшественика са Райнс Прибъс, който изкара 6 месеца.

Един от източниците твърди, че Джаред Къшнър, който е женен за президентската щерка Иванка Тръмп, може да си тръгне, ако му бъде дадена ролята на външен съветник и това задоволи държавния глава.