Белият дом обмисля дали да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщава Ройтерс. Подобен дипломатически ход би предизвикал гнева на Палестина и влошаване отношенията на САЩ със съюзниците им в Близкия изток.

"Все още не е взето решение по въпроса", коментира говорителка на Държавния департамент.

Според източници на Си Ен Ен в понеделник президентът Доналд Тръмп ще обяви окончателното си решение. Дори Ерусалим да бъде признат за столица на Израел, посолството на САЩ засега ще остане в Тел Авив - официално признатата от международната общност столица. Държавни служители коментират пред Ройтерс, че се обсъжда дългосрочен план, според който и мисията може да бъде преместена в спорния град, но това би изложило на опасност дипломатите и затова е опция за по-далечно бъдеще. Друг вариант е само посланикът Дейвид Фрийдман да бъде преместен в Ерусалим, а дипломатическата мисия да остане в Тел Авив.

Ключово от дипломатическа гледна точка е дали САЩ ще признаят за столица само Западен Ерусалим. Формулировката е важна, защото източната част на града е контролирана от палестинците, които го смятат за своя столица. 

"Изключително важно е как ще бъде казано това - коментира Дейвид Маковски от Института за близкоизточна политика във Вашингтон. - Ако става дума за целия Ерусалим, това ще унищожи усилията на американците за постигане на примирие (между Израел и Палестина - б.р.) и ще избухнат размирици."

Израел смята Ерусалим за своя столица, но там няма чуждестранни посолства. Градът е обект на спорове между Израел и непризнатата официално Палестина. Официално признаване на града за столица на Израел може да предизвика напрежение межу Вашингтон и съюзниците му в Близкия изток, повечето от които подкрепят независимостта на Палестина.