Сезонът повелява - време е за елхи, за лампички. В края на ноември и началото на декември започва голямото палене на градските коледни дървета. Президентът Доналд Тръмп със съответната пищна церемония и характерни шеги вече свърши тази работа във Вашингтон. 

Церемонията за запалването на елхата в София е на 1 декември вечерта.

Ето какво се случва в сезона на коледните дръвчета по света:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп запали преди ден светлините на главното коледно дърво пред Белия дом и пожела на сънародниците си: "Весела Коледа! Щастлива Нова година и невероятни празници!"
По традиция заедно с него бяха първата дама Мелания и децата на американския държавен глава. Церемонията се извършва за 95-и път.

Другата голяма атракция е в Ню Йорк - запалването на елхата пред Рокфелер център. Тълпи от туристи се стекоха вчера в Манхатън при засилени мерки за сигурност и относително топло време да наблюдават запалването на светлините на коледното дърво. Кметът Бил де Блазио включи в 20,55 часа на 29 ноември лампите, които осветиха високия близо 23 метра и тежащ над 12 тона норвежки смърч, украсен с 50 000 многоцветни енергоспестяващи лампички, захранвани от слънчеви батерии. На върха му бе поставена звезда с диаметър 2,9 м и направена от 25 000 кристала "Сваровски".

 


Традицията за коледната елха на площад "Рокфелер плаза" започва през 1933 г. Тогава дървото е шестметрово, като е украсено с хартиени гирлянди и червени плодове. След две години започват да включват електрически гирлянди на елхата.

Германия 

На 30 ноември грейна и елхата във федералното кацлерство на Германия в Берлин. Тежките преговори за съставяне на правителство не попречиха на Ангела Меркел да уважи традицията.

 Дни по-рано грейна и коледното дърво в Дортмунд.

То заема централно място на коледния базар в града.

Традицията беше спазена и в Хамбург. 

Още от Европа

Още вариации на коледни дървета от Европа. Елхата във френския град Бордо беше в леко синкаво осветление.

Ето и тази пред двореца Шьонбрун в австрийската столица Виена  Гледка, идеална за класическа коледна картичка.

 Ето и дървото в центъра на унгарския град Егер.

Близкоизточни решения

В Северен Бейрут, столицата на Ливан, запалиха на пищна церемония светлините на 28-метровото коледно дърво. Тази година дизайнерското решение е твърде любопитно - то е направено от осветени метални тръбички и е поставено на платформа, която е 100 кв. м. Тя изобразява световната карта като символ на внушителното присъствие на ливански имигранти по цял свят.

И азиатски коледни избори

Елха в Тайланд? Синьото така й отива, а е и в синхрон с небостъргача зад нея.

 А това е Тайпе, Тайван. Коледното дърво е 3D. 36-метровото дърво ще бъде палено всяка вечер до края на годината с 3D прожекция върху околните сгради.