Заплаха тегне над бъдещето на дюнера в Европа. Поне така съобщиха някои медии, а германският "Билд" почти написа некролога на популярната храна. Законодателството на Европейския съюз върви към забрана на използването на фосфати при обработката на месото от популярната улична храна, чиято родина е Турция, съобщава и АП. Европейските парламентаристи се позоваха на изследвания, според които има връзка между фосфатите и сърдечно-съдовите заболявания. 

Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока кола, различни салами. Дюнерите основно се правят от дълбоко замразено месо. Фосфатите, които са необходими за неговата обработка, за да се превърне в ориенталския сандвич, обаче са много по-малко, отколкото в много други храни.

За да стане ситуацията още по-объркана, някои колбаси, които съдържат фосфати, са разрешени за продажба в страните от ЕС. Така се появи и друго съмнение в собствениците на дюнерджийници - дали няма и някакъв момент на дискриминация.

Правилото, според тях, е създадено специално, за да удари бизнеса, в чиято основа са главно турци и араби.

"Опитват се да намерят начин да засегнат турския бизнес тук", казва пред АП Бариз Донмез, който е собственик на денонощен ресторант за дюнери в района Мите в Берлин.  

Въпросът с дюнера излезе на дневен ред, когато Европейската комисия предложи официално да се одобри използването на фосфати в агнешкото, говеждото, телешкото, което отива за продажба в магазините. Някои други меса по-рано получиха подобно одобрение. Към момента употребата на фосфати е разрешена в прясното месо, но не беше уреден въпросът за замразеното. Предполагаше се, че предложението на ЕК няма да има проблеми да мине през Европейския парламент.

То обаче беше спряно в Здравната комисия на парламента, която му се противопостави с 32 на 22 гласа, против гласуваха зелените и социалистите. Като се позоваха на научни изследвания от 2012 г., парламентаристи изразиха притесненията си, че като одобрят фосфатите в дюнерите, ще подложат европейците на по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

Сега се очаква какво ще бъде гласуването в пленарна зала в парламента след две седмици. Ако с абсолютно мнозинство от 376 гласа се отхвърли предложението на ЕК, тогава трябва да бъде написан нов законодателен проект.

"Ако Европейският парламент гласува против фосфатите в замразеното месо, това ще подпише смъртната присъда на цялата дюнер индустрия в ЕС", твърди Кенан Кюнчи от Германската асоциация на производителите на дюнери пред "Билд".

Ренате Зомер, говорител на Християндемократите в Германия по здравните въпроси, обяснява:

"Гражданин на ЕС консумира толкова фосфати в дюнерите, които яде цяла година, колкото като изпие 1,5 литра кока-кола."

Според данни, цитирани от "Франкфуртер Рундшау", в Германия има поне 16 хил. дюнерджийници, а на ден се правят по 3 млн. дюнера. Десетки хиляди хора са част от многомилионната индустрия.  

Дневно в страните от ЕС се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се произвежда в Германия. Затова и тя ще бъде особено силно засегната, ако поправката не бъде приета.

Дюнерът първоначално бил специалитет само за султаните. Те похапвали дюнер кебап - нарязано месо в чиния, веднъж седмично и то само по обяд. През 1972 година турският гастарбайтер в Германия Кадир Нурман решил да отвори заведение за бързо хранене, където да се предлагат само дюнери. Той бързо забелязал, че Германия е страна, в която се работи много и хората са свикнали да похапват на крак. Така първите дюнери в Германия се появяват в Берлин.

Отначало дюнерът бил само от месо и хляб, по-късно се появил вариантът със салата и сос. Оттогава той станал една от любимите храни на германците. А Берлин е смятан за "столица на дюнера" с неговите над хиляда заведения от този тип.

Специалитетът се радва на голяма популярност не само в Германия, а и в цяла Европа. Като вкусово той се адаптира според традициите в дадената страна. Французите предпочитат дюнер с пуешко месо, а шведите и испанци го обичат с пиле. Най-продаван в Европа обаче си остава класическият дюнер с телешко месо.