Бившият съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп е вторият обвиняем по разследването за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г, съобщи Ройтерс. На разпит през януари тази година Майкъл Флин е излъгал властите за срещата си с тогавашния руски посланик в САЩ Сергей Кисляк.

Пред ФБР Флин е заявил, че на 29 декември 2016 г. не е говорил с Кисляк относно наложените санкции от страна на САЩ. Той съзнателно е лъжесвидетелствал пред властите.

През февруари Флин беше принуден да подаде оставка след като бе уличен в нерегламентирани контакти с посланика.

Не е ясно какво точно са обсъждли Флин и Кисляк по време на срещата си. Твърди се че са говорили за изгонените от САЩ 35 руски дипломати и наложените от администрацията на Обама санкции заради намесата в изборите в края на 2016 г.

По време на разследването стана ясно, че Кремъл се е опитвал да подпомогне избирането на Тръмп за президент и провала на кампанията на опонентката му Хилъри Клинтън. След замесените е синът на Тръмп, който се е срещнал с руска адвокатка по време на предизборната кампания и малко преди хакерската атака срещу сървърите на Националния комитет на Демократическата партия.

Бившият шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт и бившият му съдружник Рик Гейтс бяха първите обвиняеми по разследването за намеса на Русия в изборите. Те бяха уличени в заговор срещу Съединените американски щати, пране на пари, укриване на средства в чуждестранни банки, отказ от регистрация като "чуждестранен агент", фалшиви показания по закона за регистрация на чуждестранни агенти и лъжесвидетелство.

Очаква се първите обвинени да съдействат на разследващите в замяна на намаляване на присъдите и така да уличат други свързани с Русия фигури, близки до американския президент.