Над половината българи очакват утре денят да е слънчев и топъл, с до умерен вятър, с редки превалявания на отделни места. Малко над 30 на сто пък са убедени, че утре ще вали сняг, а антициклони и циклони ще се сблъскат над родината и ще предизвикат невиждани снеговалежи…

Така вероятно ще звучат новините в близкото бъдеще, ако продължим в същата посока - мненията да заместват фактите. На кого изобщо са му притрябвали някакви учили хора, които изследват атмосферата и правят професионални прогнози за времето? Много по-лесно е да поръчаш на социолозите “да измерят пулса” на обществото и да замениш фактите с мнение. Не е важно каква е истината, а какво хората приемат за истина. Умни хора нарекоха новата ситуация “постистина”, но няма нужда от купешки думи, за да забележим в какво се превръщат част от най-влиятелните доставчици на новини.

Три примера

Изследователският център “Тренд” публикува проучването “Нагласи на българите за исторически периоди и личности”, в което присъства и следният въпрос:

Според вас лично комунистическият режим извършвал ли е или не е извършвал престъпления спрямо хората?

Ама, разбира се! Има ли комунистическият режим в България престъпления срещу хората - или има факти за тях, или няма. А факти има, за съжаление.

52% от анкетираните са отговорили положително - т.е. вярват, че е имало престъпления. 17 на сто обаче не вярват и са отговорили отрицателно. Фактите нямат значение, тези хора просто вярват, че комунизмът е розова приказка, в която престъпления не е имало.

„Алфа рисърч“ пък представи изследване на нагласите на българите по повод 10 години от присъединяването на България към ЕС. Зададеният въпрос е:

Според вас спечели ли България от присъединяването си към ЕС?

Има достатъчно данни, които да показват кое как се е променило в България - икономически ръст, инвестиции, работни места, използвани възможности за образование, работа и лечение в чужбина. Има данни по всички измерими критерии и те ясно показват, че България е спечелила. Можете да видите Македония за сравнение.

51% от анкетираните отгатват верния отговор, но за 26 на сто фактите нямат значение - според тях България е загубила.

Мнения вместо факти

Тук няма абсолютно никаква критика към социолозите - някой им поръчва да измерят някакви нагласи и те го правят. Проблемът е, че медии е политици се чувстват все по-комфортно в новинарското обкръжение, съставено от проучвания, мнения и нагласи, а не от факти.

Комунизмът е извършвал престъпления, а България е спечелила от влизането в ЕС - това са факти. Прехвърлянето на темите в сферата на личното мнение е безотговорно и опасно. А на някои им е удобно и политически.

Не вярвам в науката

“Галъп интернешънъл” пък съобщи, че 59% от българите вярват на твърденията на Елена Йончева за сериозни нарушения при строителството на оградата по границата, които са изложени в нейния филм. Толкова много свикнахме с тази подмяна, че на никой не му минава през акъла и другата възможност - Йончева изнася някакви данни във филм, институциите проверяват дали има нарушения, установяват истината и всички се съобразяват с фактологично доказаната истина. Не, дай да се питаме кой на какво вярва.

Не вярвам в науката. Знам нещо за аеродинамиката, как нещата се движат във въздуха и т.н. Но това не е наука, това е просто формула. Няма разлика между науката и научната фантастика”.

Думите са на 61-годишният шофьор на лимузина от Калифорния Майк Хюз, който има една основна цел в живота си - да докаже, че Земята е плоска. Не успя, защото властите не му разрешиха да се самоизстреля на 550 метра височина над пустинята Мохаве - за целта той бе сглобил саморъчно ракета, боядисал я в червено, а всичко това го разказва подробно в свой канал в YouTube.

Е, властите не му разрешиха, защото изстрелването щеше да е опасно и за него, и за намиращите се наблизо други хора - Хюз не е авиоинженер, той просто си сглобил ракета. Нали не вярва в науката.

Целта на Майк Хюз от години е да се издигне над Земята, да направи снимки и с тях да докаже, че Земята е плоска. Така вярва човекът.

Очаквайте скоро в новините:

“Х% от българите вярват, че Земята е плоска”.

Че къде е разликата?