Докато правителството обяснява, че няма план за изграждането на нови ски писти в курорта Банско и че ако не се даде зелена светлина за втора кабинка, на концесионер "Юлен" АД можело "да му мине мерака", оказва се, имало не само желаещ, но и конкретна идея - за 333 км писти и ски пътеки и 113 км лифтови съоражения.

Това става ясно от становище на концесионера до Министерството на околната среда и водите, изпратено в края на 2014 г. Документът е изплувал покрай делото, което екосдружението "За да остане природа в България" води срещу решението на МОСВ новият проект на план за управление на Национален парк "Пирин" да не минава през екооценка. Тези планове за "Банско" са като призраците - за тях отдавна се говори, но никой не ги беше виждал. Темата е особено актуална, защото преди две седмици кабинетът официално даде зелена светлина за т.нар. втора кабинка под претекст, че трябва да се разредят опашките от чакащи на сега съществуващите съоражения. Но отказа да разгледа всички останали възможности за разтоварване на лифта. 

 
На брифинг в Министерския съвет тогава вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов неколкократно подчертаха, че предстои да се одобри само  изменение в плана за управление, с който да се даде възможност за изграждане на ски писти и съоръжения и нищо повече. Димов е подготвил и проекторешението, което трябва да бъде одобрено от Министерския съвет след 22 декември, когато изтича общественото му обсъждане. 

"С приемането на изменението ще се даде възможност на Община Банско да изготви план за развитие на Туристическата зона, включваща Ски зоната над града, която обхваща само 2 % от Националния парк Пирин. Проектът за промяна на плана е в съответствие с решенията на Комитета за световното наследство, които допускат развитие на съоръжения за ски спорт в така наречената „буферна зона” на обекта на световното наследство-Пирин, съвпадаща по граници с Туристическата зона, за която се отнасят настоящите промени", се казва в доклада на министъра.

Димов допълва, че планът ще бъде подложен на екологична оценка и на оценка за съвместимост с НАТУРА 2000, като на базата на тези оценки всъщност ще се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят.

Свой конкретен план-концепция "Юлен" АД вече е представила на МОСВ. Той "предвижда разширение на ски зона с център гр. Банско заедно с Добринище, като предлага за развитието на зимния туризъм осигуряване на 333 км ски писти и ски пътеки и 113 км лифтови съоражения, както и места за пикник, обслужващи обекти и др.". Това е пет пъти повече площ от сега използваната.

"Съществено изискване на концепцията е да се внесе промяна в режимите и нормите в парка. "Юлен" АД е в процедура на актуализация на съществуващата планова готовност така, че да отговори на залегналото в концепцията изискване за "разширение на съществуващата дестинация с център Банско"", пише в още в плана и се подчертава, че към 2020 г. прогнозата за потребност от терени за ски писти ще е 110-120 хка, а към 2035 г. - 126-130 хка.

"Този документ показва за пореден път, че исканията за "втора кабинка на Банско" са само претекст за мащабно разширяване на ски зона "Банско“ – от Предела, през Кулиното и Банско, до Добринище през защитените явно само на хартия вековни гори на Национален парк "Пирин", контрират природозащитниците.

Всякакво ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове на България е забранено със закон (чл. 21 от Закона за защитените територии), а  изграждането на ски писти е строеж (чл.12 от Закона за устройство на територията), припомнят от "За да остане природа".

Доколко намеренията на концесионера са актуални в този им вид предстои да разберем, след като кабинетът одобри проекторешението на Нено Димов. Еколозите се опасяват, че то ще бъде внесено за разглеждане на заседание на МС в разгара на коледните и новогодишните празници, когато общественото внимание в "успано". Това обаче може да стане само на 28-и и 29-и, тъй като са единствените работни за държавата дни, или в началото на 2018-а.