МВР и прокуратурата са разбили престъпна група за реекспорт на лекарства от България за страни от ЕС. Това стана ясно по време на брифинг в МВР, на който присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, главният секретар на МВР Младен Маринов, прокурор Иван Гешев, говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

По-рано премиерът Бойко Борисов бе извикал министрите си и шефове на служби на съвещание в Министерски съвет като една от темите е била злоупотреби и финансово състояние на болници. 

По време на операцията да направени претърсвания на 60 адреса в 4 града - София, Шумен, Сливница, Пловдив. Претърсен е и склад за лекарства, сред които животоспасяващи и животоподдържащи, подготвени за износ. Сред обискираните обекти има и аптеки. Престъпната група е от 7 души и те са задържани под арест за срок от 24 часа. Очаква се да им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение. Разпитани са 20 души в сградата на ГДБОП в петък. Сред тях има и медицински лица, които са изписвали лекарства, които след това са подготвяни за реекспорт.

"Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор "Здравеопазване", заяви вътрешният министър Валентин Радев.

"Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите“, добави той.

От думите на прокурор Иван Гешев стана ясно, че са иззети лекарства за милиони левове. Работата по случая е започнала през септември, но сигналът за схемата е получен преди около 6 месеца.

"Става въпрос за данъчни престъпления и пране на пари. Предмет са лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнен допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица“, коментира Гешев. 

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, обясни, че става дума и за лекарства, които са заплатени от НЗОК, след което са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина.