Американският Сенат одобри най-мащабната реформа на данъчното законодателство в страната от 1986 г. насам. Медиите в САЩ обявиха гласуването за огромна победа на президента Доналд Тръмп. То бе на ръба - 51 гласа "за" срещу 49 "против".

Промените, които Сенатът одобри, засяга и мултинационалните корпорации, средния и малък бизнес, и доходите на работниците. Републиканците, с малки изключения, подкрепиха реформите, въпреки че коментарите в медиите преди гласуването бяха, че партията може да блокира решенията. Днес обаче те обявиха, че проектът за реформа ще стимулира икономиката.

Победата на Тръмп идва в деня, в който разследването на руското влияние в изборите се приближи опасно до кръга на президента, след като Майкъл Флин призна, че е лъжесвидетелствал пред ФБР за срещите си с високопоставени представители на Москва.

Демократическата партия е на точно обратната позиция - че предложенията на властта облекчава данъчно най-богатите американци, а и гарантира нов национален дълг от 1,4 трилиона долара в следващите 10 години. В момента дългът възлиза на над 20 трилиона долара.

Гласуването на реформата трябва да мине и през съгласуване с Камарата на представителите, след което да бъде подписана от Тръмп. Очаква се това да ставе през следващата седмица.

Реформата бе прокарана в Сената без да се търси подкрепа от опозицията, а самият проект, който е обем около 500 страници, стана публичен едва няколко часа преди гласуването.

Преди гласуването лидерът на демократите Чък Шумър заяви, че "това е процес и продукт, с които никой не може да се гордее и всички трябва да се срамуват". Според него реформата ще направи богатите по-богати, но повишава данъците на милиони американци от средната класа.

Сред промените се отличават тези за намаляване на корпоративния данък от 35% на 20%. Според републиканците това ще стимулира икономиката достатъчно, за да се компенсира разликата в постъпленията в хазната. 

Предлагат се данъчни облекчения за собствениците на малки компании, които не са организирани като традиционните корпорации.  Отменя се и изискването всеки американец да има здравна осигуровка - едно от нещата, които са в основата на т.нар. "Обамакеър". Вноските за здравни застраховки ще се увеличат. Изпълнява се и едно от обещанията на Тръмп в кампанията - увеличават се данъците върху активи на американските компании зад граница. 

Данъците върху доходите ще се облагат по 4-степенна, а досега беше 7-степенна. Най-ниската ставка е 12% при доход от 0 до 45 000 долага годишно за американец и 90 000 долара за свойка. Последната - четвърта ставка е от 39,6% при доходи над 500 000 долара и съответно 1 млн. долара за двойка.