Още един ден дъжд - това е прогнозата на синоптиците, след като в събота ситуацията в страната се усложни, благодарение на двудневните валежи. За неделя кодът да опасност е оранжев в районите на Смолян, Хасково и Кърджали.

Бедствено положение бе обявено в кюстенцилското село Гърляно, където реката преля, има две срутени постройки и отнесен мост. Около 50 души са били евакуирани.

Село Гърляно, Кюстендилско.

Най-интензивно в събота валеше в Родопите. Силно засегната от дъжда е и област София.

За съжаление има и жертва - един мъж загина, а други двама са ранени след свличане на голям обем земна маса се свлече и помете ловна хижа в района на село Долен в Родопите. В постройката в момента на инцидента е имало 8 души - ловци. Трима от тях са били затиснати - двама са в болницата в Кърджали с травми, които не са опасни за живота. Третият е починал напът за болницата. 

В село Кирково, Кърджалийско, са паднали над 200 литра вода на квадратен метър. В София в по-ниските квартали валежите са били 30 литра на квадратен метър, а във високите са достигнали 90 литра на квадратен метър, съобщи "Нова телевизия".

Привечер стана ясно, че частично бедствено положение бе обявено и в община Смолян. Проблеми има в няколко села, като Мугла, където няколко къщи са пред наводняване, реките са с доста високи води и има риск от преливане. Доброволци вече развозват пясък и чували по поречието на река Черна, тъй като има сериозна опасност от преливане, съобщи бТВ. 

Столични улици и булеварди бяха наводнени, на места движението бе в една лента.

В София ситуацията в Мало Бучино, където в петък се беше скъсала дига, е нормализирана, но наводнен остава участък от бул. "Европа", по който движението се осъществява в една лента. Извършени са 60 отводнявания. Повишено е нивото на река Искър в района на Нови Искър. Наводнени са мазета. 
 

Река Владайска в центъра на София бе буйна, но засега не прелива

В Югозападна България също има места с евакуирани хора. Дигата на река Глазне преля като засегна земеделски земи и курортното село Баня край Разлог. Преля и река Джерман, поражения има на една къща. 

В пернишкото село Негованци има 10 сериозно наводнени къщи, водата в които е над метър.

Според вътрешния министър Валентин Радев към късние следобед ситуацията е напълно овладяна "благодарение на превантивната дейност на правителството"