СИМОНА РУСЕВА

Капитанът на германския национален отбор Филип Лам (30 г.) днес  подаде оставка. Искал да слезе от голямата футболна сцена, когато е на върха – спечелена купа на мондиала в Бразилия.

“Още в понеделник уведомих треньора Йоги Льов, че се оттеглям от националния отбор. Това решение узря у мен през последния сезон”, оповести пестеливо Лам.

Льов не скри покрусата си от неочакваната стъпка на капитана на националите: “Като треньор можеш само да си пожелаеш такъв състезател. Филип за мен винаги е бил основен и крайно важен събеседник, с когото можехме да обсъждаме идеите си. Той може да е горд с кариерата си.”


Оставката отекна като бомба в Германия. Дори канцлерката Ангела Меркел заяви: “Да станеш световен шампион със сигурност е заслуга на целия отбор, но капитанът също има своя принос. Ще използвам случай да засвидетелствам на Лам огромното ми уважение към него за всичко, което направи за националния отбор.”
Думата взе и президентът на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах: “Отзарана Филип ми позвъни и лично ме информира за стъпката си. В хода на разговора бързо разбрах, че е безсмислено да го разубеждавам. През тези 10 години в националния отбор той беше не само изключителен състезател, а и винаги страхотен пример за другите. Благодарих му за всичко, което е направил за футболния ни съюз.”
Миналата неделя след крайно оспорвана битка германските национали сразиха Аржентина с 1:0 с гол на Марио Гьотце в края на второто продължение – в 113-ата минута. На стадиона “Маракана” в Рио де Жанейро купата за четвъртата световна титла на германците бе връчена на капитана Филип Лам. 
Когато във вторник самолетът на националите се приземи в Берлин, пръв слезе Лам със заветния трофей. Пак той вдигна купата пред стотици хиляди фенове, събрали се край “Бранденбургската врата” да посрещнат героите от Рио.
Сега дойде оставката му според девиза: “Оттегли се, когато си на върха!”
Филип Лам остава в отбора на “Байерн”, Мюнхен. Наскоро договорът му беше продължен до 2018 г.
Раздялата с националния отбор обаче е факт. Така постъпват големите – в политиката, но и във футбола.