Китай няма да затвори вратите си за глобалния интернет, но кибернетичният суверенитет заема ключово място в позицията на страната за развитието на интернета.

Това се казва в обръщение на китайския президент Си Цзинпин към участниците в Световна конференция по управление на интернет, открита днес в китайския град Учжън, в източната провинция Чжъцзян, предаде Ройтерс.

В обръщението, прочетено от Хуан Кунмин, ръководител на Отдела за пропаганда на ЦК на Китайската компартия, се заявява, че киберпространството в Китай се развива с висока скорост и вратите на Китай ще се отварят "все повече и повече". 

Кибернетичен суверенитет означава, че държавата има право да управлява и регулира интернет.

Миналата година Пекин затегна регулацията в компютърната мрежа, като задължи доставчиците да съхраняват данни за клиентите си и да цензурират инструментите, с които потребителите могат да пробиват бариерите в мрежата, припомня Ройтерс. А през юни т.г. в Китай влезе в сила закон, който задължава чуждестранните компании, опериращи в страната, да съхраняват данните за местните си контакти и да ги предоставят на контролните органи.

"Гугъл", "Фейсбук", "Туитър" и повечето големи западни новинарски сайтове са недостъпни в Китай. Въпреки това организаторите на конференцията са поканили за участие шефове от "Епъл", "Гугъл", "Алибаба груп" "Тенсънт" и Байду", отбеляза Ройтерс.