"В бюджет 2018 се дават допълнителни 400 млн. лв. спрямо предишната година, а само за последните 7 г. са дадени близо 2,5 млрд. лв. повече за здравеопазване. Всяка година продължават да се наливат пари и някак си системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява."

Това каза бившият финансов министър от първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков в коментар за проблемите на бюджета. Пред Нова тв Дянков на няколко пъти изрази разочарование, говорейки в минало време, че е "имало надежди" нещо да се оправи, след като в системата е влязъл финансист за министър (Кирил Ананиев, б.р.).

Той нарече грешка мораториума от една година, през която няма да се сключват нови договори с болници и за нови лекарства.

"Този мораториум не трябва да е финансова стъпка, трябва да е медицинска стъпка - само ако учените и лекарите кажат, че няма нужда от нови лекарства.

Мораториумът за мене е грешка. И то не е просто грешка, а показва, че по-общата политика в здравеопазването продължава да липсва. Всяка година влизат по 300-400 млн. повече в системата, а качеството не се подобрява.

За поредна година ние губим още една година в работата в здравеопазването. А това е добра година – това е една от най-добрите години - 2017-а, а 2018 г. според мен ще бъде още по-добра в икономиката на България.

Дянков не вижда надежда и в призивите Румен Радев да наложи вето и нарече това "дребни закачки".

Финансистът, който в момента живее и преподава предимно в Лондон, прогнозира една още по-добра година за България, но на макрониво.

"България расте с 4%, а следващата смятам, че може да стигнем и до заветните 5%. Но главно е да се каже, че това е благодарение на факта, че цяла Европа расте. В Германия ръстът е 4%, Централна Европа - Чехия, Унгария, растат дори повече от нас. 

Ние сме в един цикъл почти библейски – нали там се казва за 7 лоши години, последвани от 7 добри. Е, ние сме в началото на един цикъл от 7 добри години. Но трябва да го използваме.

София, Пловдив дърпат работници от цялата страна. От една страна се казва – добра е годината, но дали тя е добра само за няколко икономически центрове."

Той даде и пример: 1% ръст означава около милиард, милиард и половина повече "за харчене". Например при 5 на сто ръст се очакват 5-7- млрд. повече в бюджета, а за сравнение - цялата система на образованието харчи под 5 милиарда.

Макар обаче да смята, че премиерът Бойко Борисов има ресурс да се възползва от ситуацията, Дянков не е оптимист за цялостните политики. Основно за Северна България плюс области като Смолян, Кърджали...

И предложи лесно разрешение:

"Аз препоръчвам да се гледат статистиките откъде излизат хората. Разград е областта, откъдето за третото тримесечие на годината най-много хора излизат от България. Нататък следват Враца, Видин, моят град - Ловеч. Като се стигне до един етап, в който няма да има достатъчно хора, каквото и да правиш тогава, каквито и магистрали да строиш, няма значение.

Следва един голям демографски и икономически срив. В Северна България икономиката липсва."

Може да стигнем споменатите 5% ръст, но тези 5% в момента се изработват в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, напомни още финансистът.

Той даде пример и с репортаж, излъчен малко по-рано по телевизията - за предстоящото закриване на болницата в Белоградчик.

"Но защо става така с Белоградчик - защото там няма достатъчно хора, които да използват тази болница. А защо няма достатъчно хора – защото няма инфраструктура, няма икономическа политика за Враца, Монтана, Видин, Ловеч."

- Казва се, че ще има магистрала - отбеляза водещият Виктор Николаев.

- Но я няма -  напомни Дянков. - Говори се постоянно за участъка Велеко Търново - Русе, няма го. Нямо го пътят, който води до Дунав мост-2.

Той бе помолен и да коментипра дали ще излезе нещо от разговора за ревизия на приватизацита, или това е само политическа дъвка.

"Мисля, че трябва да се гледа напред и да не се връщаме назад – ето там е грешката. В крайна сметка ще се окаже, че няма смисъл. Политически ще се говори много, ще се издигат големи лозунги, но нищо няма да се случи практически. Междунавременно за две години хората в Белоградчик, Разград и Ловеч ще си тръгнат.

Това може би са хубави теми за обществото, но са минали. Да, няма да излезе от това по-голям икономически растеж и няма да излязат повече работни места."

Той коментира еднозначно и възможната промяна, включително на закони, за да се върнат имотите на Симеон Сакскобургготски.

"Тези имоти не са царски, те са имоти на държавата, които царското семейство по някакъв начин претендира за тях
Ние няколко правителства и министри дълго време работихме, за да се озоват там, където им е мястото - в държавата.

Просто ще е смешно и глупаво, за да се танцува със саби за един ден, да се мисли тези имоти да стигнат в недържавни ръце.

Дянков успокои, че е рано да се говори за "балон" с цените на имотите в големите градове и да се очаква спукването му.