В навечерието на Никулден продажбите на риба у нас традиционно скачат в пъти, но статистически българинът все още яде относително малко морска храна. Дори шаран или пъстърва са почти екзотика за много семейства, сочи репортаж на бТВ.

За по-авантюристично настроените преди празниците по магазините има и такива предложения като риба меч (около 10-12 кг по 38,80 за кг) или „царицата на рибите” мушмуля (83,30 килото). Ако все пак не искате да отивате толкова далеч, шаранът излиза по 6,80 лв. за килограм, сомът е 11,90, пъстървата – 10,50, а сьомгата – около 17 лв. И тази година се очертава именно тези риби да са бестселърите за Никулден.

През 2017 г. обаче нещо ще е по-различно – няма да има черноморска риба, съобщава телевизията. От години рибарите се оплакват от слабия улов, но толкова зле не е било отдавна, казват те.

„Слабичко е откъм чернокоп и сафрид, и барбун, дори и трицоната е по-малко количество... Много бързо мигрират пасажите, нещо се случва”, разказва пред камерата на бТВ Иван, който от 20 години е рибар.

Той може само да гадае за причините: работата на изследователски кораби, многото делфини или свръхцъфтежът на фитопланктона това лято.

Въпреки слабия сезон контролът отново е засилен. Най-чести нарушения са транспортиране, продажба на риба без документи, улов на риба и миди без разрешение за извършване на стопански риболов, напомня обаче телевизията. От началото на годината от Агенцията по рибарство са извършили близо 1600 проверки, съставили са над 60 акта и са конфискували 3 лодки.

Д-р Стаменка Иванова от варненското звено на Агенцията по храните ни припомня признаците на прясната риба:

„Люспите да са плътно прилепнали. Трудно се отделят, плътни са. Очите са изпъкнали, блестящи, бистри... Също не трябва да има миризма, никаква миризма на развалено.”

Продавачите пък не съветват клиентите да гледат хрилете, защото там цветът е различен според вида и произхода, а недобросъветстни търговци може и да ги боядисват. Прясната риба се познава по бистрите очи.

Преди Никулден инспекторите проверяват търговската мрежа за условия на съхранение, хигиена, произход и годност на стоката. Едно от най-важните условия, на които складовите бази трябва да отговарят при съхранение на замразена риба, е температурата в помещението да е минус 18 градуса.

Вносът е предимно от Норвегия, Фарьорските острови, Гренландия и Шотландия.

Богомил Николов от „Активни потребители” коментира пред бТВ, че има морета, които са по-замърсени от други – най-вече в Азия, край Китай и Виетнам, както и няколко зони на Атлантическия океан. Там се вливат силно замърсени с индустриални отпадъци реки.

Той като клиент би се ориентирал към сладководна риба, която е българска и която обикновено идва от рибарници, които са далеч от замърсени води, казва експертът.