Малтийската полиция е арестувала десет души за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, съобщи Би Би Си. 

Тя загина, след като колата ѝ беше взривена.

Премиерът Джозеф Мускат съобщи пред репортери, че се извършват полицейски операции в град Марса и в районите на Бугиба и Зебуг.

Той каза, че има "обосновано подозрение", че задържаните са замесени в убийството на журналстиката. Сега полицията разполага с 48 часа, в които да разпита заподозрените и след това или трябва да ги освободи, или да бъде предявено обвинение.

Мускат, който е бил чест обект на разследванията на Галиция, отказа да предостави повече подробности за арестите, задържаните или доказателствата срещу тях.

Синът на Дафне Каруана Галиция, който също е репортер, коментира пред "Гардиън", че семейството му е "на тъмно" относно арестите и няма повече информация освен телефонно обаждане от службата на магистрат, след като арестите бяха публично огласени.

Дафне Каруана Галиция беше убита близо до дома си на 16 октомври при бомбен атентат, който шокира цяла Европа.

Правителството предложи награда от 1 млн. долара за информация за нейното убийство. Синовете на разследващата журналистка отказаха да подкрепят наградата.

Семейството ѝ поиска оставката на управляващите, а на погребението на журналистката не бяха поканени представители на властта.

"Да, ние се намираме в мафиотска държава, където вече можеш да си промениш пола в личната си карта (и слава Богу!), но могат и да те взривят на парчета, защото упражняваш свои основни свободи. Тя е само за хора, които трябва да ви защитават, но вместо това празнуват. Как стигнахме дотук?

Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на Малта. Не е голямо утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност", написа най-големият син на Галиция Матю часове след убийството й.

Галиция беше разследваща журналистка, като работата ѝ уличаваше в корупция членове на правителството и управляващите кръгове. Тя работеше и по "Досиетата Панама".

Експерти от Европол, както и от ФБР се включиха в разследването на убийството на 53-годишната журналистка.