Копия на календар с руския президент Владимир Путин се продават като "топъл хляб" във Великобритания, твърдят руски медии. Би Би Си решава да направи проверка колко желан е всъщност продуктът със снимки на господаря на Кремъл.

Резултатът от проверката - от Би Би Си не откриват нито един магазин в Обединеното кралство, в който да се продава тъй желаният календар, а продажбите му онлайн са... доста скромни.

Медии в Русия твърдят, че календар за 2018 г., който показва Путин в различни пози - гол да кръста с карабина, на кон и т. н., се е разпродал за броени часове, след като е пуснат за продажба във Великобритания.

Според уебсайта на "Известия" календарите са станали внезапно много модерни в Обединеното кралство, те са "голям хит".

"Няма вече календари. Всички бяха изкупени само за няколко часа", пише вестникът.

Прокремълски настроеният уебсайт Riafan.ru твърди, че продуктът е предизвикал "голямо оживление сред местните хора".

Според Moscow's TV5 календарът се продава като "топъл хляб във Великобритания, той стана популярен сред купувачите почти веднага", но все пак уточнява, че само онлайн продавачите го определят като бестселър.

Но дали в действителност британските купувачи нямат търпение да се насладят на фотосите, в които руският президент ловува, стреля и играе джудо, пита Би Би Си? Или това отново са - по определението на един руски блогър - фалшиви новини.

Календарът има медийно отразяване в няколко британски медии, таблоиди основно като  tSun, Daily Mirror и Daily Mail. Но в материалите няма кой знае какво възхваляване. Daily Star нарича серията фотографии "забавни" и обърква името на руския президент, като го изписва "Vladimir Poutin'.

В никоя от статиите обаче не се говори как вървят продажбите на календара.

От Би Би Си се свързват с 10 от най-големите продавачи на календари - в нито една от компаниите не се предлага артикулът със снимки на Путин.

Календарът се продава от няколко места в eBay и Amazon - нито един от тези продавачи обаче не е базиран във Великобритания.

Цените варират от 8 до 72 британски лири (с включена доставка). 

Най-големият продавач е от Воронеж, Русия.

Онлайн са продадени неколкостотин копия - но не е ясно дали всички купувачи са от Великобритания.

Само за сравнение - един от големите продавачи във Великобритания Calendar Club очаква да продаде четири милиона календара тази година.

Първоизточникът е от репортаж на 360TV news website. Заглавие е категорично:

"Британците изкупиха всички календари със снимки на Путин на лов", като се цитира за източник на информацията "Daily Mirror".

В материала на английския вестник не се твърди подобно нещо, но се отбелязва, че календарът е лимитиран до 6000 копия, които се предлагат в eBay.

Руският журналист Алексей Ковальов в блога си е сред първите, които отбелязват, че руското отразяване на историята е доста разкрасено.

"Ние наистина имаме нещо като масов комплекс за малоценност", написа той в туитър. "Не може толкова силно да искаш да си харесван от чужденците и ако това не става, да си го измислиш."

Календарът изглежда е произведен в издателство в Санкт Петербург.

Някои от снимките са на поне 10 години.