През 2016 г. домакинствата в ЕС са харчили 1,6% от всичките си разходи за алкохол. Намаляват обаче парите за спиртни напитки за десетгодишен период в Литва, България, Латвия и Финландия, показват публикувани данни на Евростат.

Общо за ЕС се харчат почти 130 млрд. евро за алкохол, което е еквивалентно на 0,9% от БВП на Съюза. На жител на страна от ЕС се падат по над 250 евро за спиртни напитки. Трябва да се има предвид, че тук не влизат питиета, поръчвани при посещения в заведения и в хотелите. Както и домашно произведеният алкохол.

Домакинствата през 2016 г. са харчили за алкохол горе-долу колкото за медицински продукти и оборудване и малко повече от това, което дават за образование и за социална защита.

Най-много пари за алкохол дават в балтийските държави

През 2016 г. сред държавите членки на ЕС, за които има данни, домакинствата в трите балтийски държави процентно отделят най-много пари за алкохол. В Естония 5,6 на сто от всички разходи на домакинствата отиват за напитки, в Латвия - 4,8 на сто, а в Литва - 4,2%. Следват Чехия и Полша - и двете държави с 3,6 на сто, Унгария и Финландия - с 2,9 на сто.

В другия край на скалата - с най-нисък дял от разходите на домакинствата за алкохол са Испания - с 0,8%, Италия - 0,9%, Австрия - 1,3% и Португалия - 1,4% и Германия - 1,5%.

Българите заковават средното ниво за ЕС - от 1,6 на сто, като България е сред страните, които дават най-малък процент от всичките си разходи за алкохол.

Повече пари за спиртни напитки са започнали да отделят в Кипър и в Чехия. Между 2006 и 2016 г. делът на алкохола в разходите на домакинствата остава горе-долу без съществени промени в повечето държави членки на ЕС, отчитат от Евростат.