Джефри Ръш се оттегля от поста президент на Австралийската академия за кино- и телевизионни изкуства (ААФТИ), съобщи самият актьор в събота. Оставката е обявена няколко дни след като от театрална компания в Сидни разкриха, че са получили жалба срещу носителя на „Оскар“ за „неподходящо поведение“, пише „Холивуд рипортър“.

Ръш отрече да е имал каквото и да е „неподходящо поведение“ в театралната компания в Сидни. Според медиите обвинението е от периода, в който той е изпълнявал главната роля в „Крал Лир“ от Шекспир преди две години.

Оттеглянето му от поста в Австралийската академия за кино- и телевизионни изкуства е точно преди раздаването на годишните ѝ награди в сряда.

„В някои медии напоследък цитираха несъстоятелни обвинения относно моето положение в развлекателната общност. Не е разумно колегите ми да бъдат свързани по някакъв начин с такива твърдения“, каза Ръш в изявление до Асошиейтед прес чрез своя адвокат Никълъс Пулен.

„При тези обстоятелства реших да се оттегля от ролята си като президент на AAФTИ и да действам незабавно, докато тези проблеми не бъдат решени. Това решение не беше лесно, но в сегашната атмосфера на инсинуации и недоказани твърдения смятам, че да направя известна пауза за прочистване на въздуха е най-добре за всички заинтересовани", казва още актьорът.

От AAФТИ обявиха, че приемат и уважават решението на Ръш да се оттегли доброволно и споделят загрижеността си за ситуацията, както и че засега няма да коментират повече случая.

Театралната компания в Сидни не разкри подробности за обвинението. Бе обявено само, че жалбоподателят е поискал твърдението му да бъде разгледано поверително и не е желаел Ръш да бъде уведомен или да участва в него.

Джефри Ръш играе в театъра в Сидни от 35 години. 66-годишният австралийски актьор спечели „Оскар“ за най-добър актьор през 1997 г. за „Блясък“ и има още три номинации. Може би най-известната му роля е на капитан Барбоса във филмите „Карибски пирати“.

Но ако Джефри Ръш изглежда – или поне се държи като невинен, – то от другата страна на Тихия океан, в САЩ, американският драматург Израел Хоровиц е изправен пред значитено по-сериозни – и многобройни – обвинения, заради които вече подаде оставка от основаната от него театрална компания „Глостър“.

Девет жени са се оплакали от различни степени на сексуален тормоз, вариращи от принудителни целувки до изнасилване, от сценариста драматург и продуцент, съобщава „Гардиън“.

У нас тази пролет на сцената на Народния театър бе поставена пиесата му „Някъде в този живот“. В киното е известен като сценарист на „Автора, автора“ с Ал Пачино и „Съншайн“ с Ралф Файнс.

Пред „Таймс“ Израел Хоровиц заяви:

„Въпреки че имам различни спомени за някои от тези събития, се извинявам от цялото си сърце на всяка жена, която се е почувствала засегната от действията ми, на семейството си и на приятелите ми, които ми имаха доверие.

Слухове за поведението на Хоровиц към по-младите актриси се носят от години. Но още през 1993 г. в основания от него театър „Глостър“ са имали и по-конкретна информация, пише „Ню Йорк таймс“: тогава Хоровиц е бил обект на разследване в „Бостън Финикс“, след като 10 жени са го обвинили в сексуален тормоз и нападения. Но обвиненията са били отхвърлени от ръководството на театъра.

Днес дори собственият му син, Адам Хоровиц, известен като член на хип-хоп групата „Бийсти бойс“, обяви официално:

„Заставам зад жените, които го обвиняват, вярвам, че говорят истината.“

"Площад Славейков"