Бившият президент на Йемен Али Абдула Салех е убит, предаде Ройтерс.

Първоначално за това съобщи радиостанцията на МВР в Сана. От партията на Салех първо отрекоха съобщението, но по-късно го потвърдиха.

Салех е убит от шиитските бунтовници хутити - съюзниците му, на които той обърна гръб вчера и отново премина на страната на действащата в страната международна коалиция начело със Саудитска Арабия.

Хутитите, подкрепяни от Иран, взривиха дома на бившия президент в столицата Сана, след което втори ден поред бяха подложени на въздуши удари от самолетите на коалицията.

Атаките, подкрепяни от САЩ и други западни страни и разузнавания, причиниха смъртта на стотици цивилни, но не осигуриха значителни успехи на коалицията в близо тригодишните й опити за връщане на власт на Абд-Рабу Мансур Хади - международно признатия президент на Йемен.

Верните на Салех сили понесоха загуби по време на продължаващите шести ден ожесточени битки в Сана срещу милициите на хутитите.

Повторното съюзяване на силите на Салех със саудитците доведе до важен прелом във войната, която е част от ожесточена борба между регионалните сили Саудитска Арабия и Иран.

Кръвопролитията в Йемен взеха най-малко 10 000 жертви и утежниха още повече ситуацията в една от най-бедните арабски държави. Тя е тежко засегната от глад и заразни болести.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш призова враждуващите страни да прекратят всички сухопътни и въздушни нападения. Той настоя и за възобновяването на търговския внос в Йемен, като изтъкна, че милиони деца, жени и мъже са заплашени от масов глад, болести и смърт.

Салех бе президент на Йемен в продължение на 33 години и подаде оставка след Арабската пролет през 2011 г.

След това заедно с хутитите той се съюзи срещу силите, верни на Абд-Рабу Мансур Хади.

Шиитските милиции обаче претендират за водеща роля в териториите, които контролират заедно със силите на Салех, в които влиза и столицата Сана. Тя бе завладяна от хутитите през септември 2014 г. През миналата седмица спорът между тях и хората на Салех прерасна във въоръжен конфликт.

Днес говорителят на хутитите Мохамед Абдул Салам обяви за значителни успехи в битката за града.