Британската министър-председателка Тереза Мей се приближи днес до сделка по условията на развода на страната ѝ с Европейския съюз, след като постигна споразумение с ирландския си колега Лео Варадкар по условията, които няма да доведат до възстановяването на твърдата граница между британската провинция Северна Ирландия и Ирландската република след "Брекзит", съобщи "Файненшъл таймс".

Компромисът беше постигнат, минути  преди в Брюксел да започне работен обяд на Мей с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, чийто предмет беше оценката на досегашния ход на преговорите. Комисията трябва да докладва в сряда пред държавите членки дали напредъкът в преговорите е достатъчен, за да преминат страните към втората им фаза, за бъдещите си отношения.

"Окуражен съм след телефонния ми разговор с министър-председателя Лео Варадкар за напредъка по въпросите на "Брекзит" в Ирландия. Приближаваме се към достатъчен напредък за Европейския съвет през декември", написа в туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  

Преговорите по бъдещите отношения могат да започнат само с благословията на 27-те европейски държавни и правителствените ръководители, които се събират в Брюксел на 14 и 15 декември. Те трябва да се произнесат, че напредъкът по договаряните вече девет месеца условия на развода е "достатъчен".

Мей ще се бори за тяхното одобрение с подобрено предложение за сметката, която страната ѝ да плати на излизане от ЕС и за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство след "Брекзит". Официални числа досега не са споменавани, но според съобщения в британските медии Лондон вече е готов да плати между €45 млрд. и €55 млрд. в сравнение с €20 млрд., предложени през септември. Открит остава въпросът ще се съгласи ли Великобритания да приеме юрисдикцията на Съда на ЕС по правата на европейските граждани на нейна територия, когато тя вече не е част от съюза.

Компромисният текст, който изглажда спора с Ирландия (третия въпрос на раздялата) съдържа ангажимент на двете страни да поддържат "регулаторно съгласуване", т.е. да имат правни режими, които не им налагат да изграждат гранични постове и митници по сега невидимата граница между Ирландската република и Ълстър, пише "Файненшъл таймс". 

Възстановяването на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия би застрашило мира между католици и протестанти в британската провинция постигнато с т.нар. "Споразумение от Разпети петък" през 1998 г. Те сключено, когато и двете страни са членки на ЕС и превдвижда свободно движение между тях.

Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън написа в туитър, че ако една част на Обединеното кралство може след "Брекзит" да запази регулаторен режим съвместим с единния пазар на ЕС и с митническия съюз, това би трябвало да важи и за други части. На референдума от 23 юни 2016 г. шотландците гласуваха преобладаващо за оставане в ЕС. 

"Ако една част от Обединеното кралство може да запази ретгулаторно съгласуване с ЕС и на практика да остане в единня пазар (което е правилното решение за Северна Ирландия) със сигурност няма добра практическа причина други да не могат да го направят", написа Стърджън.

Кметът на Лондон Садик Хан, който е от опозиционната Лейбъристка партия каза: 

"Ще има огромни последици за Лондон, ако Тереза Мей е признала, че е възможно част от Обединеното кралство да остане в единния пазар и в митническия съюз след "Брекзит". Лондончани гласуваха преобладаващо за оставане в ЕС и подобна сделка тук би могла да защити десетки хиляди работни места".

Мнозина на Острова се боят, че Лондонското Сити може да загуби голяма част от тежестта си като световен финансов център, ако базираните в него банки загубят сегашния си достъп до финансовия пазар на ЕС след "Брекзит" и следователно предпочетат да емигрират на континента преди това.

В писмото, с което обяви че страната ѝ иска да напусне ЕС, Мей заяви, че това означава напускане на единния му пазар и на митническия съюз.

В същото време днес Арлийн Фостър, лидерката на Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия, от която Мей зависи за мнозинството си в Камарата на общините, излезе с декларация, в която се казва: 

"Няма да приемем никаква форма на регулаторно разминаване, която отделя Северна Ирландия икономически или политически от останалата част на Обединеното кралство".

Ключовата за компромиса фраза е "регулаторно съгласуване" (regulatory alignment), която означава, че Ирландската република и Северна Ирландия имат различни законодателства, но взаимно признават решенията си, съобщава Politico. Предишната формулировка, че не се допуска "разминаване", означава, че двете трябва на практика да имат еднакви правила, т.е. европейското законодателство да остане в сила в Северна Ирландия, докато вече не се прилага в останалата част на Обединеното кралство.