Подкрепящите независимостта на Каталуня регионални партии ще загубят абсолютното си мнозинство в парламента след изборите на 21 декември, предаде Ройтерс.

Това показва огласено изследване на Центъра за социологически проучвания.

Коалицията "Заедно за Каталуня", оглавявана от сваления премиер Карлес Пучдемон, ще спечели 25-26 места в 135-членния регионален парламент в Барселона. Републиканската левица на Каталуня (РЛК) ще бъде първа сила с 32-ма души. А крайно лявата Кандидатура на народното единство (КНЕ) ще има 9 представители.

Ако прогнозата излезе вярна, сепаратистките партии ще имат общо 67 представители. Един човек няма да им достигне за абсолютно мнозинство, което те имаха в парламента, разпуснат на 27 октомври от централното правителство в Мадрид. Това стана в резултат на задействането на член 155, който отне временно автономията на Каталуня. Причина е обявяването на независимост от страна на депутатите.

Испанските власти свикаха предсрочни регионални избори на 21 декември.

Същевременно днес стана ясно, че белгийски съд ще реши на 14 декември дали да екстрадира или не в Испания Карлес Пучдемон. Уволненият каталунски премиер избяга там заедно с четирима свои министри. Мадрид ги издирва по обвинение в сепаратизъм и бунт срещу държавата.

Съдът в Испания обаче остави в ареста доскорошния каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, вътрешния министър Жоакин Форн и сепаратистките лидери Жорди Санчес и Жорди Куишар.