Сегашният модел на управление има за цел абсолютна централизация и еднолично управление на общите ни пари. Така лидерът на ДСБ Атанас Атанасов коментира пред бТВ бюджета, приет от парламента.

"Тази процедура беше превърната в пародия. Държавата, за да функционира, нейното гориво са парите. С тях се осъществяват политики. Това е основно задължение на парламента. Този модел на упражняване на властта има за основна цел абсолютна централизация и еднолично управление на общите ни пари. Затова процедурата се превръща в пародия", обясни Атанасов.

Атанасов напомни, че бюджетните излишъци се разпределят с постановление на правителството. Според него по този начин кабинетът контролира общините и купува политическо влияние. Той призова опозицията, вместо да атакува бюджета в МС, да внесе промени в законодателството, които да лимитират възможностите на изпълнителната власт да харчи бюджетни пари.

Атанасов коментира и изявленията на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков, че у нас има незаконно подслушване на политици, магистрати и журналисти.

"Това би трябвало да е разтресло българските институции. БСП да бяха поискали анкетна комисия", каза Атанасов.

Според него обаче опозицията се страхува от властта и затова не предприема инициатива в тази посока. Според Атанасов главният прокурор Сотир Цацаров е присъствал на заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите, когато тя е изслушвала Рашков, за да респектира присъстващите.

"Обезмислянето на институциите е факт. В парламента нищо няма значение."

Това каза още Атанасов.