Европейският съюз и Великобритания не успяха днес да постигнат споразумение за условията на развода си, което би позволило да започнат да преговарят по бъдещите си отношения, но продължават опитите си тази седмица.

"Въпреки най-добрите ни усилия и значителния напредък, които ние и нашите екипи постигнахме  през изминалите дни по трите главни въпроса, не беше възможно да стигнем до пълно споразумение днес", каза пред репортери председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след петчасов работен обяд с британската министър-председателка Тереза Мей в Брюксел.

Той каза, че страните вече имат "общо разбиране" по повечето точки на преговорите, като "само две или три са още отворени да дискусия".

"Готови сме да продължим преговорите с Обединеното кралство по-късно тази седмица, но трябва да кажа, че приближаваме позициите си в огромна степен днес благодарение на британската министър-председателка и на волята на Европейската комисия да има справедлива сделка с Британия. Все още съм уверен, че можем да постигнем достатъчен напредък преди Европейския съвет на 15 декември", добави Юнкер.

"Преговаряхме твърдо и беше постигнат голям напредък и по много въпроси има общо разбиране", каза Мей. "Но по два въпроса остават някои различия, които изиксват по-нататъшни преговори и консултации. Те ще продължат. Ще се срещнем пак преди края на седмицата. И аз съм също уверена, че ще приключим това положително".

Двамата лидери не приеха въпроси от журналисти.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, с когото Мей имаше среща по-късно днес, беше обявил днешния ден като краен срок за Лондон да представи най-добрите си предложения преди среща на върха на ЕС насрочена в края на другата седмица.

Държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се произнесат на 15 декември в Брюксел дали последните британски предложения за правата на европейските граждани на Острова след "Брекзит", изходната такса на Обединеното кралство и бъдещия граничен режим между Ирландия и Северна Ирландия позволяват страните да преминат към втората фаза на преговорите - за бъдещите им отношения.

Политически за Мей това е въпрос на живот и смърт. Тя е под натиск от твърдите "брекзитъри" в своята Консервативна партия да се оттегли от преговорите, ако ЕС настоява за още отстъпки. Това обаче би означавало Великобритания за излезе от ЕС без споразумение, което означава гигантски рискове за икономиката ѝ.

"Винаги е удоволствие да се срещна с министър-председателя Мей, защото нашата лична връзка е една между отличните в ЕС", каза Юнкер. "Но трябва да кажа, че тя е твърд преговарящ. И не е лесна. Тя защитава британската гледна точка с цялата енергия, която знаем, че има. Аз правя същото от страна на Европейския съюз". 

В референдума от юни 2016 г. Мей гласува за оставане на Великобритания в ЕС. Тя е обвинявана от вътрешната опозиция в партията си, че е твърде отстъпчива в преговорите. При зле изчислени предсрочни избори, които тя поиска през юни т.г. торите изгубиха мнозинството си в Камарата на общините и с него - част от легитимността да договарят условията на напускането. Оттогава лидерството на Мей постоянно под въпрос между тях.

Миналата седмица водещите британски издания излязоха с публикации по неназовани източници, че министър- председателката се е съгласила да увеличи повече от два пъти, до над €50 млрд., сумата, която страната ѝ да заплати, за да уреди сметките си с европейския бюджет при напускането. Никоя от преговарящите страни не е обявявала официално числа.

Днес Туск обяви в туитър, че според него Великобритания и Ирландия са близо до споразумение по граничния въпрос и че констатацията за "достатъчен напредък" в първата фаза на преговорите е по-близо.

Остава обаче открит въпросът дали Лондон ще отстъпи пред европейското настояване Съдът на ЕС да запази и след "Брекзит" юрисдикцията си по правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство.