Проектът АЕЦ "Белене" може да бъде жизнеспособен, ако държавата се грижи за него и се въведе данък "Белене", който да платят всички. Това заяви пред бТВ бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Той коментира докладът на БАН за проекта и информациите, че в междинния му вариант заключенията са били песимистични, но те са поправени след намеса на властта.

"В т.нар. междинен вариант при всички възможни варианти проектът е нежизноспособен за частен инвеститор", каза Трайков.

Той коментира и твърдението, изказано и от енергийния министър Теменужка Петкова, че при определени параметри проектът може да е жизнеспособен.

"Ако ме попитате възможно ли е българските заплати да се изравнят с германските до 2 години ще ви кажа, че е възможно при определени параметри. Ако данък общ доход в Германия стане 90% и събраните данъци се трансферират към България", каза Трайков.

Според него допусканията, че с увеличаването на БВП ще се увеличи и консумацията на енергия не са коректни. Той посочи, че за последните 20 години БВП се е повишил с 80%, но потребленеито не енергия си остава същото.

"Познавам много хора, които разбират от икономика и енергетика, никой от тях не участва в този доклад. Хората привърженици на Белене са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани. Не обвинявам, но имам претенции към хора които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията приети за сигурни са почти невъзможни да се постигнат", коментира Трайков.

Според него параметрите до 10.5 млрд. евро цена, 4,5% лихва и 70 на 30 частно срещу държавно участие са "пожелателно мислене". Трайков разкритикува и позицията, че ако цената на тока, произвеждан от АЕЦ "Белене" е много висока в бъдеще от този проект ще се печели.

Според енергийния експерт Еленко Божков обаче дори в междинния доклад констатациите не се обезкуращаващи. Той представи свои изчисления, според които докладът ще е печеливш.