Вчера шитските бунтовници хутити обявиха, че са убили бившия диктатор Али Абдулла Салех в столицата Санаа. Новината, вече потвърдена, бързо обиколи света, заедно с особено натуралните снимки и видео, на които ясно се вижда бившият диктатор с огромна дупка в черепа, влачен в одеяло. Кадрите неизбежно се асоциират с онези от убийството на либийския диктатор Муаммар Каддафи, убит от милиции през октомври 2011 г.

Убийството на бившия йеменски диктатор се случва само дни, след като той и лоялните към него войски се противопоставиха на подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хутити в различни части на контролираните от бунтовниците области. В петък, на 1-ви декември, се появиха първите данни за въоръжени сблъсъци между довчерашните съюзници, които водеха заедно война срещу легитимното международно признато правителство на Абд Раббух Хади, който пък е подкрепен военно от Саудитската Арабия и водената от нея коалиция.

Как се стигна дотук?

През януари 2011 г., малко след избухването на революциите в арабския свят, известни като Арабската пролет, опозиционните партии в Йемен дадоха начало на масови протести. Роденият  през 1942 г. президент Али Абдулла Салех отказа да подаде оставка след 33-години начело на държавата и се опита да потуши протестите с груба  сила, което го изправи пред общонационално въстание. През цялата 2011 г. диктаторът се опитваше да протака сдаването на властта, като дори през април същата година обяви, че предава управлението в ръцете на вицепрезидента Абд Раббух Хади, а по-късно през май се отказа от намеренията си.

На 3-ти юни 2011 г. силен взрив по време на молитва рани Салех тежко, но той оцеля, въпреки 40% изгаряния, силно засегнати бели дробове и заседнали в гръбнака шрапнели. Сред пострадалите бяха министър-председателя, министри, губернатора на столицата Санаа и други високопоставени правителствени служители. След 3-месечното му лечение в Саудитска Арабия, където се опита да потърси подкрепата на тогавашния саудитски крал Абдулла, Салех се върна в Йемен, където предложи да сподели властта, но не и да я сдаде напълно. Преговорите бяха водени със съдействието на Съвета за сътрудничество на държавите от Залива, включващ Саудитска Арабия и другите арабски петролни монархии от Персийския залив.

През ноември 2011 г. Салех подписва споразумението, което поделя властта между неговата партия на Всеобщия народен конгрес и широката опозоционна коалиция, включваща както ислямистки партии, така и открито секуларни и дори социалистически.

В следващите две години до 2014 г. Али Абдулла Салех успешно успя да заблуди световната общественост, че се е оттеглил от политиката, като откри музей на собственото си 33-годишно управление в едно от крилата на най-голямата джамия в Йемен, носеща неговото име. В този музей бяха изложени всички подаръци, получени от него от държавни глави от цял свят, включително и фрагменти от шрапнел, изваден от тялото  му след опита за убийство.

Известен като безмилостен политически сървайвър, Али Абдулла Салех на практика даде своята подкрепа на изповядващите шиизма хутити от Северен Йемен през януари 2014 г. и им помогна в техния поход към столицата Санаа, която беше превзета през септември същата година. Това беше изненадващ ход от негова страна, тъй като десетилетие по-рано той не се поколеба да смаже тяхното недоволство по особено жесток начин, атакувайки техните градове и села с авиация и артилерия. През 2014 г. лоялните към бившия президент племена и армейски части, обаче, гарантират успеха на хутитите, които получават мощна подкрепа и от шиитски Иран. Това дава основание на Саудитска Арабия да поведе коалиция, която се обявява за защитник на законно избраното правителство на Абд Раббух Хади. През юли миналата година Салех официално обяви своя съюз с хутитите срещу "агресорите" от Саудитска Арабия. 

Иран си изпусна нервите, Саудитска Арабия ще се възползва

Без съмнение причина за убийството на бившия президент е неговото изявление от онзи ден, че е готов да преговаря със саудитците. Само ден по-късно саудитските самолети подпомагаха напредъка на неговите войски, които превзеха последователно важните градове Иб и Маариб, а също така завзеха летището в Санаа. Рязкото обръщане на позицията на Салех, което за пореден път затвърди образа му на политически и военен хамелеон, навярно се дължи на очевидния факт, че младият саудитски престолонаследник Мухаммад бин Салман успя да спечели благоразположението на западните сили заради непоколебимо твърдата си позиция спрямо Иран, а и очевидно е вече в преговори с Израел. Това означава почти сигурна бъдеща военна ескалация, при която саудитците бих били още по-яростни.

Със загубата на ключовите съюзници хутитите ще трябва да разчитат само на собствените си сили на терен и на иранското оръжие, което според йеменски източници се доставя с 14 полета седмично между Санаа и Техеран от три години насам. Това се дължи на печелившата към момента стратегия на Иран да създава постоянни огнища не нестабилност из целия Близък изток, които да държат Саудитска Арабия ангажирана от всички страни. От друга страна Иран е подложен на санкции и не е ясно докога ще може да издържи икономически да подкрепя паравоенните шиитски формирования в Ирак, Сирия Ливан и Йемен, още повече като се имат предвид ниските цени на петрола, които умишлено се поддържат на тези нива най-вече от Саудитска Арабия.

От своя страна лоялните на Салех войски остават без лидер. Малкият му син Халед е бил пленен при вчерашната атака и съдбата му най-вероятно ще повтори тази на баща му, а в най-добрия случай ще бъде откупен особено скъпо. Неговият по-голям брат Ахмед се приема за близък до Обединените арабски емирства, които водени от стария римски принцип, че "парите не миришат", го приеха с отворени обятия преди години. Дълги години се смяташе, че бившият диктатор готви именно този син за свой наследник начело на Йемен. Според доклад на ООН от 2015 г. президентът Салех и неговото семейство са източили над 50 млрд. щатски долара, които именно Ахмед въртеше в цял свят, докато през същата 2015-та активите на фамилията Салех из цял свят не бяха замразени. Към момента не е ясно къде се намира Ахмед, а бащиното му имение е взривено. Възможен лидер на лоялните към Салех войски е митичният генерал Али Мохсен ал-Ахмар, който от някогашен поддръжник на диктатора се превърна в настоящ заместник на президента Хади.

Без перспектива за мир

Войната в Йемен беше и продължава да е в цугцванг, от което единственият сигурен губещ е йеменският народ – от 28 млн. души най-малко три четвърти живеят в дълбока бедност и страдат от недохранване. Епидемия от холера взима десетки жертви всеки ден през последната половин година. В последните три седмици саудитците бяха блокирали всички пристанища и летища и не даваха възможност на международните организации да доставят животоспасяваща хуманитарна помощ. Едва в края на миналата седмица водената от Саудитска Арабия коалиция съвсем леко открехна блокадата и позволи на хуманитарна помощ да премине през ключовото пристанище Худейда на Червено море. 

Страната е разделена на религиозно-политически усложнен север и постсоциалистически юг, които се обединиха трудно и нестабилно през 1990 г. На територията на Йемен нефтът не е в такова изобилие, както е у неговите северни съседи от Саудитска Арабия, властта е проядена от корупция, а обществото е масово пристрастено към кат – леконаркотична трева, която се дъвче на топче в бузите и превръща онези 73% безработни млади хора в напълно нетрудоспособни. Йемен е просечен от дълбока социална пропаст между много малко богати и огромно мнозинство бедни, като йеменските жени държат световния рекорд по раждаемост със средно 5,4 деца родени от една жена. От десетилетия държавата е постоянно в гражданска война, която само в определени периоди от време е скрита. В страна, която е дълбоко разделена кланово, в която Ал-Кайда, ребрандирани като ДАЕШ, имат солидно присъствие от началото на предното десетилетие, а 25% от населението е на възраст между 10 и 19 години и няма никаква жтейска перспектива пред себе си, заплахата от радикализация е особено висока.

Йеменците имат една поговорка: Този, който отглежда змии, накрая умира ухапан от тях. Случилото се през последните 5 дни е умален модел на сложността на случващото се в Йемен – бившият диктатор беше убит от бивши врагове, които до вчера му бяха съюзници, за да се превърнат днес отново в негови врагове и убийци. И дори сървайвърът Салех, който 75 години оцеляваше при какви ли не обстоятелства, накрая беше ухапан от отгледаните от него змии.