Върховният съд на САЩ одобри забраната на президента Доналд Тръмп граждани от шест страни с предимно мюсюлманско население да влизат в страната. В сила остава  третата версия на президентското решение, която се отнася за жители на Сирия, Йемен, Иран, Либия, Сомалия и Чад.

Правосъдният министър на САЩ, който е и главен прокурор, коментира решението като "победа за сигурността и безопасността на американския народ".

Забраната остава в сила, след като седем от деветимата съдии във Върховния съд отмениха решенията на съдилища на по-ниска инстанция, които я обявиха за незаконна. Ограниченията се отнасят и за Северна Корея и държавни служители на Венецуела, но тази част не оспорена и е в сила.

Решението на Върховния съд има по-скоро политическо значение, коментират експерти, защото съдиите са готови да взимат решения в полза на президентската администрация.

"Решението показва, че според тях (съдиите - б.р.) управляващите ще надделеят над законите", коментира Дейвид Ливайн, професор в юридическия факултет на Калифорнийския университет.

Забраната за влизане в САЩ на гражданите от шестте предимно мюсюлмански страни беше атакувано пред съда от щата Хавай и Американският съюз за граждански права. Те твърдят, че решението на Тръмп дискриминира мюсюлманите и така противоречи на първата поправка в американската конституция, която предвижда религиозна свобода.

Още по време на предизборната си кампания, Тръмп обеща да въведе пълна забрана мюсюлмани да влизат в САЩ. Той заяви, че това е ключово за националната сигурност и се аргументира с факта, че терористичните атаки в Париж, Лондон, Брюксел и Берлин през последните години са извършени от радикализирани мюсюлмани.

През януари Тръмп издаде забрана жителите на седем предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ за 90 дни. Забраната се отнасяше и за търсещи убежище, включително за бежанци от Сирия и Ирак.

След като решението бе атакувано в съда, президентът предложи нов вариант, който беше одобрен от Върхвния съд. Той включваше 120-дневна забрана бежанци да влизат в САЩ, но магистратите разрешиха влизането им, ако имат покана от агенция, занимаваща се с преселване.

Третият вариант на забраната беше оповестен през септември.

С решението си Върховният съд на практика връща решението на местните съдилища във федералните. Тази седмица апелативният съд в Сан Франциско ще изслуша аргументите на федералните власти на щата Хавай, а Американският съюз за граждански права ще бъде изслушан в съда в Ричмънд, Вирджиния. Забраната обаче остава в сила докато не бъде взето окончателно решение, което обаче също може да бъде оспорено от върховните съдии.