Григор Димитров е имал предложения от Франция, САЩ и Англия да се състезава за тези страни, но е отказал, разкри бащата на тенис звездата ни Димитър Господинов в интервю по bTV.

Господинов, който е първият треньор на Гришо, много рядко дава интервюта. Дълго време беше обиден на българските медии.

"Имало е предложения наистина, не само от Франция, а и от Щатите и Англия, но Григор никога не се е замислял по този повод. Григор се гордее, че е българин. Има намерение в близко бъдеще да направи автобиография и тогава ще се види каква е истината за всичко", рече Димитър Господинов от тенис залата в Хасково, където продължава да работи с подрастващи.

"Това е успех с натрупването на годините, не е от днес за утре, така бащата на Григор коментира триумфа на финалния за годината турнир на ATP в Лондон. - Не са без значение треньорите, с които той работеше досега. Не може да се каже, че единствено Дани Валверду е направил голяма промяна. Григор работи с много сериозен екип и според мен този успех е екипен."

Господинов и съпругата му присъстваха в зала "О2 арена" в Лондон на всички мачове и ги изживяха от местата, където седяха Валверду, неговият фитнес треньор и мениджърът Георги Стоименов.

"Абсолютно на всички турнири сме заедно, няма значение дали съм пред екрана или близо до него. Ние сме постоянно в 24-часов контакт. Напрежение имаше, защото той беше дебютант. Щастливи сме, че турнирът завърши по този начин за нас. Специално при него дисциплината е изключително важен фактор. Постоянството, което той направи, е изключително тази година. Подборът на турнири по-скоро е ключов, за да се съхрани емоционално и физически", обясни бащата най-успешната година в кариерата на своя син досега. 

Той коментира по следния начин това, че някои от най-големите в топ 10 не играха в последните месеци и доколко това е позволило на първата ни ракета за стане № 3 в света:

"В спорта винаги има шанс и всеки трябва да си използва шанса."

"Аз съм си го градил от малък. Техниката от А до Я ми е позната до болка при него. Някой елемент, който той се чуди, че не се случва, ми звъни: “Защо не ми става този удар?” И съответно обясняваме. Вдругиден почват да се пробват нещата и се случват", издаде Господинов още малко от комуникацията между баща и син.

"Той има невероятна психика и го е доказвал. Физическото му състояние е нещо, което е изключително важно и там направи доста голям скок. Много хора не знаят, че на 24-годишна възраст, когато Григор играеше мач 3 от 5 сета, губеше по 2,5 килограма. И не можеше да ги върне за следващия мач. От това той губеше страшно много енергия, губеше концентрация, губеше и психически контрол. На 25-26 години той физиолигично се разви като мъж. И дори да загуби тези килограми, той ги наваксва вече", допълни Господинов. 

По повод слуховете, че Димитров ще дари спечелената премия от Лондон за благотворителни цели, таткото каза следното:

"За първи път чувам такова нещо. Григор от 3 години, може и 4 да са, работи с няколко фондации, правили сме дарения към тези фондации. Става дума не само за спорт, а и за подпомагане на лечение на хора."

Хората, близо до тениса в България, знаят, че родителите на първата ни ракета никак не са били богати, когато кариерата му стартира.

"Не съм си продавал апартамент или кола, получавали сме подкрепа преди всичко от мои приятели", каза Димитър Господинов.

Колкото до излязлата вчера новина, че Григор няма да поднови договора си с мениджърската агенция на Роджър Федерер, първият му треньор обясни, че той не работи с Team8 още от началото на тази година, а сега контрактът изтича.