Парламентарните групи не желаят да поемат прехвърления им от кабинета горещ картоф с царските имоти. Това показа проучаване на Клуб Z сред депутати от всички представени в Народното събрание партии. 

В понеделник министрите на правосъдието и на регионалното развитие Цецка Цачева и Николай Нанков излязоха с нарочно изявление, от което стана ясно, че изпълнителната власт, в лицето на Министерския съвет, не може да пpeдпpиeмe ниĸaĸви дeйcтвия, тъй ĸaтo ce вoдят дeлa и peшeниятa ca в pъцeтe нa нeзaвиcимaтa cъдeбнa влacт. Πpaвнитe пocлeдици oт oтмянaтa нa Зaĸoнa зa ĸoнфиcĸaция нa имoтитe нa бившитe цape и тexнитe нacлeдници oт 1947 г. мoгaт дa бъдaт peшeни caмo пo зaĸoнoдaтeлeн път oт Hapoднoтo cъбpaниe, обясни Цачева. С което МС прехвърли писането на специален закон по казуса с царските имоти към НС.

Оказва се обаче, че парламентарните групи не горят от желание да стават страна по казуса и почти всички отказват да законотворят по темата с аргумента, че в момента текат съдебни дела и би било нонсенс в разгара им да се пишат специални закони.

ГЕРБ: 

"Народното събрание, ако има воля, би следвало да обсъди и да приеме закон, който да разреши казуса с царските имоти. Инициативата за това обаче трябва да дойде от всички парламентарни групи и да се постигне общо съгласие по въпроса. Ако има воля от останалите партии в Народното събрание, ГЕРБ биха участвали в обсъждането на казуса", обяви още в понеделник пред тв "Европа" председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

БСП:

"Не виждам основание да се пише закон, нека първо да си минат делата. Повдигането на целия въпрос беше просто тестване на общественото мнение. Очакваха, че след като е минало толкова много време, в което никой не се е занимавал с царските имоти, обществената реакция ще бъде по-малка. В БСП навярно ще сформираме позиция по въпроса, но да пишем закони - едва ли", заяви зам.-председателят на групата на червените Жельо Бойчев.

ДПС:

"Когато има висящ спор пред съда, не мисля, че е правилно политиците да се намесват. Нека да не пишем закони по висящи спорове. Моментът е погрешно избран - провокиран от едно пътуване на Симеон Сакскобургготски (в премиерската делегация в Саудитска Арабия, б.р.). Ако все пак такъв закон се появи, ние ще участваме в обсъждането му, защото не можем априори да се изключим, но в нашата парламентарна група нямаме решение за писане на отделен закон", каза и депутатът от Движението Хамид Хамид, който е и зам.-председател на правната комисия в НС.

"Обединени патриоти":

"Никакъв закон нямаме намерение да пишем. Да си вървят делата и това е!", лаконичен, но категоричен бе и евродепутатът на ОП Ангел Джамбазки, който най-остро се изказваше тези дни по темата.

"Воля":

"Във "Воля" ще се запознаем с всички гледни точки по темата, ще видим какво ще предложат и останалите колеги в парламента и тогава ще вземем решение", казаха и от екипа на Веселин Марешки.