Украйна арестува днес бившия грузински президент и доскорошен губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили, предаде Ройтерс.

Той бе арестуван по подозрения в подпомагане на престъпна организация. В момента Саакашвили е лидер на Движението на новите сили (ДНС).

 

 

Арестът предизвика сблъсъци между негови симпатизанти и полицията, която използва сълзотворен газ.

Маскирани командоси измъкнаха Саакашвили от апартамент в Киев, докато привържениците му протестираха на улицата. Те обградиха полицейската кола и издигнаха барикади от гуми, дървета и камъни.

По-късно симпатизантите на бившия грузински президент потрошиха полицейската кола и го измъкнаха отвътре.

"Призовавам ви да започнете мирни протести за свалянето на президента Петро Порошенко. Вие не трябва да се страхувате от нищо", каза Саакашвили по високоговорителя, след като бе измъкнат.

Това е поредният епизод в продължаващата борба между украинските власти и Саакашвили, който бе поканен от Порошенко да стане регионален губернатор, след като протестите през 2014 г. свалиха проруския прездент Виктор Янукович. Порошенко обаче бързо се скара със съратника си.

По-рано Саакашвили се обърна към последователите си от покрива на дома, в който бе арестуван. Той обвини Порошенко, че е предател и крадец, и се опита отново да се обърне към хората, докато го отвеждаха със син микробус.

"Това, което те правят, е беззаконие пред очите на целия свят. Призовавам всички украинци да излязат на улицата и да прогонят крадците", каза Саакашвили.

По-късно украинският главен прокурор Юрий Луценко заяви, че Сакашвили получил за дейността си 500 000 долара от издирвания и укриващ се в Русия бизнесмен Сергей Курченко. С парите трябвало да бъде организиран "Михо-майдан", т.е. оглавен от Саакашвили бунт срещу украинската власт. Грузинският политик е наричан умалително Михо.

Бившият грузински президент може да бъде вкаран в затвора за 5 години, ако бъде признат за виновен. Според Луценко обвинението е достатъчно тежко, за да бъде той поставен под домашен арест с електронна гривна на ръката.

Командоси арестуват Саакашвили.

От прокуратурата в Грузия заявиха, ме не са информирани за днешните събития от украинските им колеги. Тбилиси издирва 49-годишния експрезидент по криминални обвинения, които той смята за политически мотивирани.

Михаил Саакашвили се завърна в Украйна през септември, макар Киев да му бе отнел гражданството и имаше опасност да бъде екстрадиран в родината си.

Той иска да свали Петро Порошенко и да го замени с друг, по-млад политик. Привържениците на Саакашвили разпънаха палатки пред парламента и започнаха редовни протести след завръщането му.

"Очаквахме ареста от месеци, разбира се, и най-вече през последните седмици", заяви пред грузинската телевизия "Рустави 2" съпругата на Саакашвили, холандката Сандра Рулофс.

"Това е незаконно и възмуттелно", допълни тя.

Саакашвили бе назначен за губернатор на Одеска област през 2015 г. заради реформите, които извърши в родината си.

Той обаче се скара с Порошенко, като го обвини в корупция. От украинското президентство пък твърдят, че грузинският политик се опитва да отклони вниманието от собствените си провали като ръководител.

Полицаи разпръсват със сълзотворен газ привърженици на Саакашвили.

Привържениците на Саакашвили го смятат за безстрашен борец срещу корупцията. Критиците казват, че той не се различава особено от бурната си реторика.

Михаил Саакашвили дойде на власт в родната си Грузия по мирен път след прозападен бунт през 2003 г., известен като Революццията на розите. Управлението му бе белязано от критики, че той монополизира властта и упражнява натиск върху съдебната система.

Той бе президент по време на катастрофалната петдневна война срещу Русия през 2008 г., която според критиците му е резултат на негови грешни сметки. Тогава от Грузия с руска помощ бяха откъснати Абхазия и Южна Осетия.