Две екологични организации ще съдят агенции на Европейския съюз и Германия заради подновения лиценз на спорния химикал глифозат, активна съставка в хербицида “Раундъп”, съобщи EU Observer.

Global 2000 и Pesticide Action Network смятат, че институциите, отговорни за екологичната оценка на химикала, са нарушили правилата за "независимо, обективно и прозрачно изследване". Те са използвали материали, предоставени специално за изследването от производителя на хербицида - американската корпорация “Монсанто”. Това буди подозрения, че компанията е изпратила манипулирани проби, твърдят еколозите.

Европейската агенция за сигурност на храните и германският Федерален институт за оценка на рисковете са двете институции, които се занимават с екологичната оценка на глифозата.

Еколозите са внесли жалби в прокуратурата във Виена и в берлинската и предвиждат такива действия в Италия и във Франция. Очаква се делата да се точат дълго, защото жалбите са срещу местна и европейска институция и ще трябва да минат през различни съдилища. Организациите коментират пред Ройтерс, че очакват да стигнат до Съда на ЕС в Люксембург.

Миналата седмица комитет, в който всяка от 28-те държави на ЕС е представена от по един експерт, реши да поднови лиценза на химикала за следващите пет години. Решението беше взето с 18 на 9 гласа и 1 “въздържал се”, а България е сред подкрепилите подновяването на разрешителното на глифозата.

Според доклад на Световната здравна организация глифозатът може да предизвиква рак, докато според европейските агенции той не е вреден.

Природозащитната организация „Грийнпийс“ е събрала 1,3 милиона подписа под петиция за забрана на глифозата в ЕС.